Lufthanza izbegla masovne otkaze letova usled postizanja dogovora sa sindikatom

Lufthanza izbegla masovne otkaze letova usled postizanja dogovora sa sindikatom

Nakon niza štrajkova zemaljskog osoblja koji su doveli do otkazivanja stotina letova, nemačka avio-kompanija Lufthanza postigla je dogovor sa sindikatom Verdijem o platama i uslovima rada, izbegavajući tako štrajk uoči Uskrsa.

Prema informacijama nemačke novinske agencije dpa, Lufthanza i sindikat Verdij postigli su dogovor o osnovnim principima kolektivnog ugovora za oko 25.000 zaposlenih nakon uspešne arbitraže.

Sindikalni pregovarač Marvin Rešinski izrazio je zadovoljstvo ishodom arbitraže, ističući da je sindikat zadovoljan postignutim dogovorom.

Direktor ljudskih resursa Lufthanze, Mihael Nigeman, takođe je pozdravio postignuti dogovor, ali je upozorio da će povećanje plata rezultirati dodatnim troškovima za kompaniju.

Detalji ugovora biće objavljeni u četvrtak, a prema preliminarnim informacijama, sindikat Verdij je tražio povećanje plata za zemaljsko osoblje za 12,5% u periodu od 12 meseci, dok je Lufthanza nudila povećanje od 10% tokom 28 meseci. Bonus na inflaciju od 3.000 evra nije dovodjen u pitanje.

Štrajkovi zaposlenih zemaljskog osoblja nedavno su doveli do otkazivanja stotina letova, a prema procenama Lufthanze, oni su kompaniju koštali 250 miliona evra od početka godine.

Ovaj dogovor dolazi u vreme kada je Nemačku pogodio dvostruki talas štrajkova u sektoru transporta, nakon što su mašinovođe i kabinsko osoblje obustavili rad zbog sporova o platama.