Kremlj reaguje na tvrdnje o „nacionalizaciji“ gasnog projekta

Kremlj reaguje na tvrdnje o „nacionalizaciji“ gasnog projekta

Promenu vlasništva nad naftnim i gasnim projektom Sahalin-2 na ruskom Dalekom istoku ne treba posmatrati kao nacionalizaciju, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaz kojim se nalaže osnivanje firme koja će preuzeti sva prava i obaveze kompanije Sahalin Energi Investment. Dokument ukazuje da je na Moskvi da odluči da li će strani akcionari ostati u preduzeću.

Upitan da li će drugi projekti koji uključuju zapadne korporacije u Rusiji slediti njihov primer, Peskov je odgovorio da će se svaka situacija razmatrati od slučaja do slučaja.

Portparol Kremlja je dodao da vlada ne vidi razlog da se prestane isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) sa Sahalina-2 nakon sprovođenja te mere.

Glavni akcionari naftno-gasnog projekta Sahalin-2 su ruski energetski gigant Gasprom, koji drži 50% plus jednu akciju. Strane kompanije uključuju britanski Shell, koji poseduje 27,5% minus jedna akcija, i japanski Mitsui & i Mitsubishi, sa 12,5% i 10% respektivno.

Šel trenutno procenjuje zahteve koje su postavile ruske vlasti, rekao je portparol kompanije agenciji TASS. U maju je Rojters izvestio da je britanska kompanija u pregovorima sa konzorcijumom indijskih energetskih kompanija o prodaji svog udela u Sahalin-2.