Kina pojačava proizvodnju uglja kako bi podstakla rast nakon zatvaranja

Kina pojačava proizvodnju uglja kako bi podstakla rast nakon zatvaranja

Krajem 2021. godine, vlasti u severnoj kineskoj provinciji Šansi kaznile su jednu od najvećih kineskih kompanija za ugalj zbog ilegalnog iskopavanja na više od 50 lokacija.

Jinneng Holding Shanki Coal Industri prekršila je stroga ograničenja proizvodnje, uvedena nakon niza rudarskih nesreća širom zemlje. Za mesec dana, Jinneng je iskopao 400 posto više uglja u jednom rudniku nego što je bilo dozvoljeno.

Ali kazna nije uticala na rast Jinnenga. Grupacija je proizvela 380 miliona tona uglja 2021. godine, što je čini drugim najvećim proizvođačem uglja u Kini. A javni ukor od strane Shanksijevih sigurnosnih regulatora nije sprečio pokrajinsku vladu da da Jinneng zeleno svetlo za povećanje proizvodnje uglja.

Međutim, Jinneng ne vadi samo ugalj. Takođe ga sagoreva da bi proizveo električnu energiju i planira izgradnju pet novih elektrana na ugalj ukupnog kapaciteta od 10 GV tokom tekućeg petogodišnjeg plana za period 2021-25, prema istraživanju provajdera podataka Global Energi Monitor. Ovo povećanje proizvodnje veće je od celokupnog postojećeg kapaciteta uglja u Velikoj Britaniji.

Iu Aikun, viši istraživač fokusiran na kinesku industriju uglja u GEM-u, kaže da Jinneng-ov kontradiktorni tretman od strane vlasti u Shanki-u pokazuje da „vladina odeljenja imaju različite, a ponekad i suprotstavljene ciljeve“.

Jinneng — koji ima namensko odeljenje koje objavljuje dnevno snimljene biltene vesti o ogromnim operacijama kompanije — nije odgovorio na nekoliko zahteva Fajnenšel tajmsa za intervju.

U širem smislu, kineska dekarbonizacija je naišla na blokadu nakon što je delikatna ravnoteža između ekonomskog rasta i zaštite životne sredine počela da se okreće u korist stimulacije infrastrukture na fosilna goriva, nakon strašnih blokada zbog korona virusa u zemlji — iako su one takođe doprinele (verovatno) privremeni) pad emisija ugljenika od sredine 2021.

Peking je daleko od jedina vlada koja se bori da uravnoteži energetsku bezbednost, ekonomski rast i klimatske akcije. Međutim, problem je posebno akutan u Kini, s obzirom na obim njene industrijske baze i veliko oslanjanje na ugalj.

Najava predsednika Si Đinpinga 2020. da će Kina biti neutralna od ugljenika do 2060. značila je da je politički zamah, neko vreme, bio uz ekološke planere. Imali su nova ovlašćenja da suzbiju praksu zagađivanja.

Velika državna industrijska preduzeća brzo su stupila u red. Nekoliko meseci kasnije, Baovu Steel, najveći proizvođač u zemlji, najavio je svoju posvećenost neutralnosti ugljenika do 2050. Zatim, sledeće godine, podružnica Jinneng grupe objavila je planove za proširenje solarnih i vetroelektrana.

Visok profil Sijevog obećanja o ugljen-dioksidu, datog u UN, i pompe u domaćim medijima koje su usledile dale su klimatskim aktivistima nadu da najveći svetski emiter ugljen-dioksida — i njegova druga po veličini privreda — počinje da restrukturira svoju ekonomsku intenzivnu emisiju ugljenika. baza.

Visoka plima za ovu kratku eru ekoloških akcija nastupila je kada je Nacionalna uprava za energetiku dobila zapanjujući javni ukor od strane visokog vladinog tela koje je Si zadužio da osigura da se njegova zelena agenda sprovede. U januaru 2021., ovo telo je kritikovalo NEA zbog njene „pogoršane političke ekologije“ i neuspeha da kontroliše višak kapaciteta za energiju uglja.

Ciljevi emisija u Pekingu naveli su lokalne zvaničnike da smanje proizvodnju električne energije na ugalj. Ali, onda, prošlog leta, Kinu je zadesila nestašica energije pošto su ekonomski oporavak od prve faze pandemije i sparno vreme povećali potražnju za električnom energijom. U međuvremenu, ograničenje cene električne energije značilo je povećanje troškova za ugalj i druge inpute nije umanjilo tu potražnju.