Kina će promovisati fiskalnu i monetarnu politiku

Kina će promovisati fiskalnu i monetarnu politiku

PEKING – Kina će se fokusirati na otvaranje radnih mesta i promovisanje fiskalne, monetarne i industrijske politike kako bi stabilizovala svoje tržište rada, izjavio je u četvrtak Li Zhong, zamenik ministra za ljudske resurse i socijalnu sigurnost, prenosi Rojters.

Dok se kineska privreda bori da se oporavi od pada izazvanog COVID-om, stopa nezaposlenosti mladih porasla je na rekordnih 19,9% u julu, dok je stopa nezaposlenosti u gradovima zasnovana na nacionalnoj anketi smanjena, ali je ostala povišena na 5,4%. Isplate osiguranja za nezaposlene dostigle su rekordni maksimum u junu.

Situacija sa zapošljavanjem u Kini ostala je generalno stabilna već dugo vremena, ali je postojao dugoročni pritisak, rekao je Li na konferenciji za novinare u Pekingu.

„Strukturne kontradikcije su postale izraženije sa rastućom neizvesnošću i nestabilnim faktorima. Posao zapošljavanja i dalje se suočava sa velikim izazovima“, rekao je on.

Na drugu po veličini svetsku ekonomiju uticala je produžena blokada zbog COVID-19 u proleće, što je poremetilo fabričku proizvodnju i lance snabdevanja i naštetilo malim preduzećima koja otvaraju nova radna mesta. Privatni sektor obezbeđuje trećinu svih radnih mesta u Kini i otvara 90 odsto novih urbanih radnih mesta, prenose državni mediji.

„Usred sporadičnih izbijanja COVID-19 u nekim regionima od početka ove godine, potražnja za poslom na tržištu je smanjena, a neke kampanje za zapošljavanje su otkazane ili odložene“, rekao je Žang Jing, direktor za unapređenje zapošljavanja u ministarstvu. konferencija za štampu.

„Neki mladi lovci na posao naišli su na nove poteškoće.

Kina će se u narednom koraku fokusirati na pomoć diplomcima i radnicima migrantima da se zaposle.

Da bi podstakla ekonomiju, Kina je dodala 19 novih politika povrh postojećih mera, uključujući povećanje kvote za instrumente za finansiranje politike za 300 milijardi juana (43,69 milijardi dolara), preneli su državni mediji izjavu vlade nakon redovnog sastanka kojim je predsedavao premijer Li Kećijang u sredu.

Vlasti će preduzeti „blagovremene i odlučne mere, održavati razumnu skalu politike i dobro koristiti instrumente politike iz kompleta alata, i intenzivirati napore za konsolidaciju temelja za ekonomski oporavak“, dodaje kabinet.