Japan aprilska fabrička proizvodnja neočekivano pada zbog slabijih porudžbina mašina

Japan aprilska fabrička proizvodnja neočekivano pada zbog slabijih porudžbina mašina

Japanska fabrička proizvodnja neočekivano je pala u aprilu, pokazali su vladini podaci u sredu, pošto su narudžbine proizvodnih mašina usporene usled slabljenja globalne tražnje, što dovodi u sumnju oporavak treće po veličini svetske ekonomije.

Japan je do sada bio pošteđen uticaja pogoršanja globalnih ekonomskih uslova delimično zahvaljujući oporavku aktivnosti u sektoru usluga nakon odloženog ponovnog otvaranja zemlje nakon pandemije COVID-19 i pošto centralna banka održava ultra labavu monetarnu politiku.

Ali znaci usporavanja rasta u SAD, Evropi i Kine zamagljuju izglede za ekonomiju koja se oslanja na izvoz.

„Trenutni proizvodni sentiment je i dalje slabiji zbog stalne zabrinutosti zbog pada u prekookeanskim ekonomijama“, rekao je novinarima zvaničnik Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije.

Fabrička proizvodnja je u aprilu pala za 0,4% u odnosu na prethodni mesec na desezoniranoj osnovi. Kontrakcija je poništila srednje tržišne prognoze ekonomista za povećanje od 1,5%.

Proizvodnja opreme za proizvodnju poluprovodnika pala je za 24,6%, dok je proizvodnja opreme za proizvodnju ravnih panela opala za 66,6%.

Zvaničnik METI-ja rekao je da američka kontrola izvoza u Kinu nije bila faktor u padu isporuke opreme za proizvodnju čipova.

Pad domaćih i inostranih porudžbina doprineo je smanjenju opreme za proizvodnju čipova, dok je pad potražnje za pametnim telefonima i opremom za vozila uticao na opremu za pravljenje ravnih ploča.

Proizvođači koje je anketirao METI očekuju da će proizvodnja porasti za 1,9% u maju i 1,2% u junu jer će se ublažiti nestašice delova u snabdevanju i drugi faktori koji podižu proizvodnju transportnih i proizvodnih mašina.

Ipak, zvaničnik METI-ja je rekao da postoji rizik od smanjenja planova proizvodnje zbog slabosti u inostranstvu.

Odvojeni podaci su takođe pokazali da je japanska maloprodaja porasla za 5% u aprilu u odnosu na godinu dana ranije, nedostajuće prognoze za rast od 7%.

U poređenju sa prethodnim mesecom, maloprodaja je u aprilu smanjena za 1,2%, nakon rasta od 0,3% u martu, pokazuju podaci.