Izraelski NevMed potpisuje ugovor o istraživanju gasa u Maroku

Izraelski NevMed potpisuje ugovor o istraživanju gasa u Maroku

JERUSALIM – Izraelska kompanija NevMed Energi saopštila je u utorak da je potpisala sporazum sa marokanskim ministarstvom energetike i rudarstva i Adarco Energy za istraživanje i proizvodnju prirodnog gasa na moru u Maroku, piše Rojters.

NevMed i Adarco će svaki imati po 37,5% udela u licenci Boujdour Atlantikue, rekao je NevMed. Ministarstvo će držati preostalih 25%.

„Već duže vreme prepoznajemo ogroman potencijal u Maroku za saradnju u sektoru prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije“, rekao je izvršni direktor NevMed-a Iossi Abu.

Dozvola Boujdour Atlantikue nalazi se u južnom delu marokanske ofšor ekonomske zone i data je na osam godina, saopštila je kompanija.

Rečeno je da je plan da se započnu istraživanja potencijala, a zatim sprovedu istražna bušenja nakon otprilike dve i po godine. Dogovor još uvek zahteva regulatorno odobrenje u Maroku.

NevMed je glavni akter u ogromnom izraelskom gasnom polju Levijatan i želi da se spoji sa Capricorn Energy kako bi stvorio proizvođača gasa fokusiranog na Izrael i Egipat.