Investirajte u Indiju da biste postali bogati

Investirajte u Indiju da biste postali bogati

Američki investitor Džim Rodžers, koji je ranije bio poznat kao indijski skeptik, napravio je iznenađujući preokret, pozdravljajući rast zemlje i ekonomsku politiku vlade koju je predvodio premijer Narendra Modi.

„Predložio bih ljudima da pogledaju indijske akcije ako žele da budu zaista bogati jer ima mnogo zaista pametnih Indijaca širom sveta“, rekao je Rodžers u intervjuu za magazin Business Todai. „Ako nađete neke od tih pametnih Indijanaca, zaradićete mnogo novca i biti ćete veoma bogati.

Rodžers je takođe sugerisao da će, ako Modi „otvori [indijsku] valutu i ​​on otvori tržište“, Kina, najveća ekonomija u Aziji, morati „da pazi na novu Indiju“.

Prošle nedelje, govoreći na konklavi koju je održala grupa India Todai, Rodžers je rekao da je Indija na „slakoj tački“ i da ima potencijal da bude „još bolja u budućnosti“.

„Prvi put u svom životu počinjem da mislim da oni [indijska vlada] to rade kako treba“, dodao je on.

Rodžersovi komentari su značajni jer je 2015. godine prodao svoje udeo u indijskim kompanijama, tvrdeći da „Modi nije došao ništa novo“. U intervjuu za finansijski dnevnik Mint u to vreme, on je izrazio razočaranje tempom reformi Modijeve vlade, rekavši da se „ne može samo ulagati u nadu“.

Njegove nedavne primedbe dolaze u pozadini MMF-a koji opisuje Indiju kao „najbrže rastuću ekonomiju na svetu“. BDP zemlje je porastao za 8,4% od oktobra do decembra 2023. godine, što predstavlja najbrži tempo u šest kvartala.

Nakon što su objavljeni brojevi, indijska vlada je podigla izglede za rast BDP-a za fiskalnu 2023-24. godinu sa 7,3% na 7,6%. Rezervna banka Indije (RBI), u svom najnovijem biltenu, predviđa da će Indija moći da održi godišnji rast BDP-a od 8%. Zemlja je spremna da postane treća po veličini ekonomija na svetu u naredne tri godine.

Raghuram Rajan, bivši šef IRB-a, upozorio je da je najveća greška koju Indija može da napravi da „veruje u pompe“ u vezi sa njenim rastom. „Čeka nas još mnogo godina napornog rada kako bismo osigurali da je pompa stvarna“, rekao je on za Blumberg u nedavnom intervjuu, dodajući da obrazovanje i usavršavanje radne snage ostaju područja zabrinutosti.

Gde se Indija susreće sa Rusijom – sada smo na VhatsApp-u! Pratite i delite RT India na engleskom i hindskom