Honda će početi sa prodajom mini komercijalnih električnih kombija na proleće 2024

Honda će početi sa prodajom mini komercijalnih električnih kombija na proleće 2024

Honda Motor Co saopštila je u sredu da će početi da prodaje mikro-veličine komercijalnih električnih kombija u proleće 2024. godine, kao deo svojih napora da elektrifikuje svoje linije vozila.

Japanski proizvođači automobila okreću se malim komercijalnim kamionima kao jednom od načina da učine popularna električna vozila na baterije (BEV) u zemlji, koristeći veličinu automobila jedinstvenu za ovu zemlju usred pritiska da se smanji karbonski otisak.

Hondin električni kombi ima ciljni domet krstarenja od 200 km i nastoji da postavi cenu na oko milion jena (7.270 dolara).

Benzinski-električni hibridni modeli i dalje su daleko popularniji u Japanu, a BEV su činili samo 1% putničkih automobila prodatih u Japanu prošle godine.

Ipak, proizvođači automobila veruju da su mala komercijalna vozila ključna za popularizaciju BEV-a u zemlji, rekavši da su 40% automobila na putu mikro „kei“ automobili i da su preduzeća pod pritiskom investitora da smanje svoj ugljenični otisak.

„Verujemo da je najbrži način za širenje upotrebe električnih vozila u Japanu da se prvo zauzme komercijalno tržište, posebno u oblasti lakih vozila, koja su glavni oslonac japanskog tržišta“, rekao je izvršni direktor Honde Tošihiro Mibe još u aprilu. .

Mitsubishi Motors Corp je prošlog meseca ponovo lansirao svoj komercijalni kamion, Minicab-MiEV, koji ima domet od 133 km i košta oko 2,4 miliona jena bez subvencije.

Koalicija za komercijalna vozila CJPT, koju predvodi Toiota Motor Corp (7203.T), saopštila je u julu da će razvijati mala električna komercijalna kombija sa specijalistima za mini-vozila Daihatsu i Suzuki Motor Corp.

Honda je u aprilu postavila ciljeve za proizvodnju oko 2 miliona električnih vozila godišnje i 30 modela električnih vozila širom sveta do 2030.

Današnji odnos dve valute: 1 dolar = 137,5600 jena