Gvajana otvara licitaciju za 14 novih naftnih i gasnih blokova

Gvajana otvara licitaciju za 14 novih naftnih i gasnih blokova

DGvajana je u petak otvorila ponude za 14 novih naftnih i gasnih blokova na moru, nadajući se da će iskoristiti interesovanje za unosna polja za koja se očekuje da će južnoameričku naciju učiniti velikim proizvođačem nafte, piše Asošijeted pres.

Gvajana je dom jednog od najvećih otkrića nafte u poslednjoj deceniji. U 2019, dve godine nakon što je otkriće objavljeno, Ekkon Mobil je podigao prvu seriju nafte sa morskog dna kod obale Gvajane. Konzorcijum koji predvodi Ekkon od tada je uspešno izbušio više od 30 bušotina u blizini blokova koji se trenutno prodaju na aukciji.

Predsednik Irfan Ali rekao je da će period za podnošenje ponuda trajati od petka do maja sledeće godine kako bi se kompanijama dalo vremena da prouče blokove.

Kompanije mogu da licitiraju do 14. aprila nakon što plate naknadu od 20.000 dolara za prijavu u virtuelnu sobu sa podacima koja pruža informacije o ofšor oblasti. Ponude se moraju poslati do sredine aprila, a rezultati i nagrade do kraja maja sledeće godine.

„Ovo će, naravno, uslediti nakon pregovora i evaluacije ponuda koje smo dobili tokom ove runde nadmetanja“, rekao je Ali u objavi na Fejsbuku uživo.

Kabinet Gvajane je više puta ponavljao da će raditi na tome da zemlja dobije najbolju ponudu za ono što se smatra poslednjim preostalim ekonomskim nasleđem koje donosi prihod – naftu i gas.

Kritike u vezi sa trenutnim aranžmanima sa konzorcijumom, koji takođe uključuje Hess Corporation i kineski CNOOC, sporazumom o podeli proizvodnje i olakšicama bez poreza nailaze na uporne napade iz svih krugova gvajanskog društva.

Ugovor u osnovi omogućava Ekkon-u i njegovim partnerima da povrate 75% svojih troškova od proizvodnje, dok preostalih 25% deli sa Gvajanom uz 2% tantijema. Aktivisti žele da se tantijema popne na 10%.

Vlada je odbila da ponovo pregovara o aranžmanima, ali je rekla da će pokušati da unovči sporazume za nove blokove koji se sada nude.