Glavne aviokompanije se klade na supersonično putovanje

Glavne aviokompanije se klade na supersonično putovanje

Američki prevoznik American Airlines najavio je u utorak da će kupiti do 20 mlaznjaka Overture od proizvođača aviona Boom Supersonic, uz opciju za dodatnih 40 aviona.

Ovaj posao je druga čvrsta porudžbina u poslednje dve godine za Boom, koji je još godinama od izgradnje svog prvog komercijalnog aviona. Knjiga narudžbi Overture – uključujući kupovine i opcije od American Airlines, United Airlines i Japan Airlines – trenutno iznosi 130 aviona.

„Supersonično putovanje će biti važan deo naše sposobnosti da isporučimo za naše kupce“, rekao je američki glavni finansijski direktor Derek Kerr u izjavi u kojoj je najavljena narudžbina. Kompanija plaća Boomu neotkriveni iznos kao nepovratni depozit.

Predviđeno je da superzvučni mlaznjak siđe sa proizvodne trake od 2025. i da će ući u upotrebu do 2029. Imaće domet od 4.250 nautičkih milja (4.890 milja, 7.870 km) i moći će da preveze do 80 putnika. Overture će leteti na održivo vazduhoplovno gorivo, nudeći niže emisije pri brzinama od 1,7 maha iznad vode, što je dvostruko brže od današnje najbrže komercijalne letelice, iako je ispod najveće brzine Konkorda od 2,04 maha (2,167 km/h).

„Putnici žele letove koji su brži, praktičniji, održiviji i to je ono što Overture pruža“, rekao je izvršni direktor Booma Blejk Šol za CNBC. „Vreme letova može biti upola manje od onoga što imamo danas, a to odlično funkcioniše u mrežama poput američke gde možemo da letimo iz Majamija do Londona za manje od pet sati“, objasnio je on.