Francuska je upozorila na nedostatak mleka

Francuska je upozorila na nedostatak mleka

Francuski potrošači bi se ove jeseni i zime mogli suočiti sa nedostatkom mleka i mlečnih proizvoda zbog nedostatka stočne hrane izazvane sušom, upozorio je u subotu francuski sindikat poljoprivrednih proizvođača (FNSEA).

„Za proizvodnju mleka potrebna je stočna hrana, uglavnom lucerka i kukuruz, kojih ove godine gotovo da i nije bilo. Tako da rizikujemo da ostanemo bez mleka ove jeseni i zime“, rekao je za Le Figaro Iannick Fialip, šef ekonomske komisije pri FNSEA.

On je rekao da zbog suše koja je ove godine zadesila zemlju, životinje „koje su u ovom periodu obično na livadama nemaju šta da jedu”.

Fialip je primetio da je cena mleka u Francuskoj tradicionalno bila 20 odsto niža nego u mnogim drugim evropskim zemljama, poput Nemačke i Holandije, i da francuski farmeri sve više zahtevaju „reviziju cena“ kako bi „osigurali održivost proizvodnje“.

Zvaničnik je pozvao na aktiviranje „fonda za katastrofu“ preko kojeg bi poljoprivrednicima moglo biti dozvoljeno da kupuju stočnu hranu koju vlada subvencioniše sa 50%.

Francuska već nekoliko nedelja doživljava sušu bez presedana. Prošlog meseca u zemlji je palo samo 9,7 milimetara kiše, što je znatno ispod proseka od 70 milimetara u drugim godinama, prema meteorološkoj agenciji La Čejn Meteo. Zbog toga je jul 2022. postao najsušniji mesec u Francuskoj od 1959. Deficit kiše je, između ostalih problema, prouzrokovao nestašicu vode za piće u više od stotinu gradova širom zemlje.