Borel: EU se suočava sa „savršenom olujom“

Borel: EU se suočava sa „savršenom olujom“

EU bi mogla ostati bez gasa tokom predstojeće zimske sezone zbog nestašice snabdevanja, upozorio je visoki diplomata bloka Žozep Borel.

„Evropa se suočava sa savršenom olujom: cene energenata rastu, ekonomski rast pada i zima dolazi“, napisao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, u blogu objavljenom u ponedeljak na sajtu Diplomatske službe EU.

Postoji „stvarna neizvesnost“ oko toga da li će EU imati dovoljno gasa i da li će moći da ga priušti, rekao je Borel u tekstu pod naslovom „Akt za energetski balansiranje Evrope“, opisujući predstojeću zimu kao „izuzetnu“.

Njegovi komentari dolaze usred smanjenog priliva prirodnog gasa iz Rusije, glavnog snabdevača bloka. Borel je upozorio da se zemlje kontinenta moraju pripremiti za mogući potpuni prekid od strane Moskve i sugerisao da se Evropa bori da zameni rusko snabdevanje.

„Teška istina je da se ove zime približavamo granicama dodatnog gasa koji možemo da kupimo iz neruskih izvora. Dakle, najveći deo će morati da dođe od uštede energije, odnosno smanjenja potražnje“ napisao je on.

Prošlog meseca EU je odobrila plan koji predviđa da države članice dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15%, kako bi omogućile bloku da akumulira gorivo uoči zime. U hitnim slučajevima, dobrovoljno smanjenje može postati obavezno.

Prema Borelu, blok je uspeo da smanji učešće ruskog gasa u svom uvozu sa 40 odsto na početku godine na oko 20 odsto danas, kupovinom više LNG-a i dobijanjem gasa gasovodima iz Norveške, Alžira i Azerbejdžana.

Rusija je više puta ponavljala da ostaje pouzdan snabdevač i da poštuje svoje ugovorne obaveze, ali da međunarodne sankcije sprečavaju operatera gasovoda Gasprom da isporučuje gas u EU punim kapacitetom.