EU nastoji da smanji svoju zavisnost od Kine

EU nastoji da smanji svoju zavisnost od Kine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je na smanjenje oslanjanja bloka na Kinu za snabdevanje tehnologijama i sirovinama, upozoravajući da bi se moglo završiti u istoj situaciji kao sa snabdevanjem ruske energije usred tekućeg sukoba u Ukrajini. Fon der Lajen je to izjavila u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Na veze EU sa Kinom će uticati jačanje odnosa Moskve i Pekinga, upozorila je fon der Lajen, tvrdeći da zemlja teži „dominaciji“ u istočnoj Aziji i da ojača svoj „globalni uticaj“.

„Istovremeno, svedoci smo, kao što se sećate, u februaru, takozvanog partnerstva bez ograničenja između Rusije i Kine, neposredno pre invazije na Ukrajinu. Ova dešavanja će uticati na odnose EU i Kine“, rekla je ona.

Zbog toga, blok mora da bude oprezan da postane „zavisan“ od Kine na bilo koji način, posebno od njenih tehnologija i snabdevanja sirovinama, rekla je Fon der Lajen, navodeći tekuće ekonomske probleme EU.

„Naučili smo lekciju o prevelikoj zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i koliko je teško, ali neophodno, da se oslobodimo ove zavisnosti. U slučaju Kine, to je rizik zavisnosti od tehnologija i sirovina“, rekla je ona i dodala da prioriteti bloka moraju biti jačanje „sopstvenih kapaciteta“. Osim toga, EU mora da „diverzifikuje snabdevanje sirovinama ka pouzdanim dobavljačima od poverenja“, rekla je ona, ne navodeći nikakve konkretne primere.