Evropska komisija: EU može da udvostruči uvoz ukrajinske struje

Evropska komisija: EU može da udvostruči uvoz ukrajinske struje

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je u utorak da će Evropska unija ove nedelje moći da udvostruči izvoz ukrajinske struje.

Kako prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Interfaks-Ukrajina“, Simsonova je to izjavila u Briselu na konferenciji za novinare po završetku neformalnog sastanka ministara energetike zemalja članica EU sa ukrajinskim kolegom Hermanom Galuščenko.

„Nastaviću da podržavam sledeći korak – punu trgovinu električnom energijom sa Ukrajinom. Prva komercijalna prekogranična razmena električne energije počela je krajem juna sa Rumunijom i sa Slovačkom u julu“, podsetila je ona.

„Trenutno je kapacitet trgovine 1.500 megavata. Ali evropski operateri prenosne mreže sastaju se ove nedelje i razgovaraće o udvostručenju tog broja“, rekao je Simson.

Evropski komesar je dodao da će povećanje uvoza struje iz Ukrajine omogućiti Evropskoj uniji da delimično nadoknadi nedostatak gasa zbog energetske krize koju je pokrenula Rusija.

„Ali naša saradnja u budućnosti nisu samo struja i gas, već možete očekivati da ćemo uskoro biti spremni da najavimo buduću saradnju u oblasti čistih gasova, obnovljivih gasova. Ovo je tržište koje će rasti u Evropi, a u Ukrajini ima sjajnu priliku da postane naš trgovinski partner u narednim godinama“, dodala je ona.

Podsetimo, Ukrajina je u martu podnela zahtev za pridruživanje evropskom energetskom sistemu ENTSO-E i početkom juna dobila pravo da izvozi svoju energiju u Evropu.