EU i Novi Zeland potpisali su trgovinski sporazum

EU i Novi Zeland potpisali su trgovinski sporazum

EU je u četvrtak potpisala novi trgovinski sporazum sa Novim Zelandom. Brisel se nada da će sporazum, iako mali u apsolutnom smislu, dati zamah njegovim drugim pregovorima o slobodnoj trgovini, dok će u budućim sporazumima uzeti zeleniji zaokret.

„Ovo je istorijski trenutak u našoj saradnji. rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare. „To je čvrst i moderan trgovinski sporazum.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, koja je stajala pored Fon der Lajen, rekla je da je sporazum „visokokvalitetan, inkluzivan sporazum o slobodnoj trgovini“.

Robna razmena između EU i Novog Zelanda prošle godine je vredela 7,8 milijardi evra, što je činilo samo 0,2 odsto ukupne trgovine bloka. Novi Zeland je 50. najveći trgovinski partner EU u robi.

Ipak, Novi Zeland je prešao svoju težinu u trgovinskim pregovorima. Brisel i Velington su se cjenkali oko pristupa poljoprivrednim proizvodima za govedinu i mlečne proizvode sve do trenutka kada je dogovor objavljen. Ali pošto je novozelandska premijerka Džasinda Ardern bila u poseti Briselu, pregovarači su bili pod pritiskom da u četvrtak objave politički sporazum.

Sporazum je prvi koji uključuje zelene ambicije EU o trgovini, koje je objavila prošle nedelje. Nakon ovog pakta, ako partneri EU ne poštuju radne standarde ili standarde održivosti sadržane u trgovinskim sporazumima bloka, mogli bi biti kažnjeni sankcijama.

Sporazum, potpisan poslednjeg dana francuskog predsedavanja Savetom EU, takođe je pobeda za Pariz, koji je želeo da novozelandski sporazum uvede novi „zlatni standard“ za održivost, rekao je francuski ministar trgovine Frank Rister novinari prošle godine.

To je takođe podsticaj za samopouzdanje EU u potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini. Sadašnja Evropska komisija se bori da zaključi i ratifikuje trgovinske sporazume, posebno pod protekcionističkim francuskim predsedavanjem Savetom EU. Sada kada Češka i Švedska, dve najveće pristalice slobodne trgovine u bloku, preuzimaju predsedavanje, EU želi da ponovo pokrene svoj motor slobodne trgovine.

Ruska invazija na Ukrajinu takođe je podstakla pozive da se otvori više trgovine sa ostatkom sveta kako bi se diverzifikovali izvori snabdevanja, posebno sa politički prijateljskim zemljama — uključujući indo-pacifički region, jer su tenzije takođe visoke sa Pekingom.

Klimatske ambicije nikada nisu bile problem za Velingtona, što je zapravo gurnulo Brisel da ide dalje na zelene mere prošle godine, u vreme kada se EU još uvek opirala poglavlju o održivom razvoju zasnovanom na sankcijama.

Sporazum EU sa Novim Zelandom sada povećava pritisak na Brisel da sklopi sporazum i sa Australijom. Pregovori sa Novim Zelandom i Australijom napredovali su manje-više paralelno sve dok Francuska nije žestoko zakočila pregovore sa Kanberom nekoliko meseci nakon što je izgubila sporazum o podmornicama vredan više milijardi dolara.

Australija je poljoprivredna sila, što razgovore sa Kanberom čini osetljivijim jer su evropski farmeri oprezni prema uvozu hrane. EU bi takođe mogla da udari u zid svojim klimatskim zahtevima, iako je novi australijski levičarski premijer Entoni Albanez ublažio taj strah ranije ove nedelje. Albaneze, koji je ove nedelje u Evropi zbog samita NATO-a, rekao je da se nada