Electrolux otpušta 3.000 radnika

Electrolux otpušta 3.000 radnika

Švedski proizvođač kućnih aparata Electrolux rekao je u četvrtak da planira da otpusti oko 3.000 radnih mesta pošto je prijavio manju prodaju u trećem kvartalu.

„U pozadini kontinuirane slabe potražnje potrošača i pritiska konkurencije na tržištu, Electrolux grupa pojačava napore za smanjenje troškova kako bi povratila marže“, navodi se u saopštenju kompanije.

Očekuje se da će mere uticati na „otprilike 3.000 radnih mesta“, dodaje se.

Kompanija je prijavila pad prodaje od skoro osam odsto na 33,4 milijarde kruna (3 milijarde dolara) u trećem kvartalu u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

U oktobru prošle godine objavila je da će otpustiti 4.000 radnih mesta širom sveta, ali uglavnom u Severnoj Americi.

U februaru ove godine objavila je da obustavlja proizvodnju u jednoj od svoje dve fabrike u Mađarskoj. Ovaj pogon je zapošljavao 650 ljudi.

Iako se vratila na crno u trećem kvartalu sa neto dobiti od 123 miliona kruna, u poređenju sa gubitkom od 625 miliona kruna godinu dana ranije, kompanija je prijavila kombinovani neto gubitak od 1,1 milijardu kruna za prva tri kvartala godine .

U trećem kvartalu, grupa je zapošljavala oko 44.600 ljudi, što je manje u odnosu na 51.400 godinu dana ranije.

Electrolux je video blagodat tokom pandemije jer su potrošači vezani za kuću usmerili pažnju na osvežavanje svojih domova.

Ali kompanija je tada bila pogođena poremećajima u lancu snabdevanja i sada se bori da se prilagodi slabijoj tražnji.

Akcije Electrolux-a pale su za preko 11 odsto tokom jutarnjeg trgovanja na berzi u Stokholmu.