Kako je indijski proizvođač cementa kupio ruski ugalj koristeći juan

Kako je indijski proizvođač cementa kupio ruski ugalj koristeći juan

Nju Delhi – Nedavna kupovina ruskog uglja od strane indijskog proizvođača cementa korišćenjem juana uključivala je najvećeg indijskog privatnog zajmodavca, HDFC banku, prema fakturi koju su videli Rojters i izvor, dok se više detalja pojavljuje o vrsti trgovine koja mogao da otupi sankcije Zapada Moskvi.

Nema nagoveštaja da kupovina, čiji detalji ranije nisu saopšteni, na bilo koji način krši sankcije uvedene Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

Ali dokument pokazuje jedan način na koji bi Rusija mogla da nastavi da prodaje robu u inostranstvu bez plaćanja u američkim dolarima uprkos ograničenjima koja imaju za cilj da je zamrznu sa finansijskih tržišta.

Prema fakturi od 5. juna i izvoru upoznatom sa materijom, HDFC banka (HDBK.NS) je podržala kupovinu ruskog uglja od proizvođača cementa Ultratech (ULTC.NS) od proizvođača i trgovca SUEK-a za 172,7 miliona juana (25,74 miliona dolara).

Prema fakturi, akreditiv za taj posao izdala je prigradska filijala HDFC banke u Mumbaju, Andheri East.

Dolar je valuta izbora za globalnu trgovinu sirovinama, ali neki trgovci kažu da bi juan mogao da se sve više koristi za plaćanje zaliha iz Rusije.

U fakturi, SUEK traži od Ultratech-a da doznači 172,7 miliona juana na račun SUEK-a u šangajskoj filijali China Everbright Bank. SUEK navodi filijalu u Hong Kongu međunarodnog zajmodavca HSBC (HSBA.L) kao korespondentnu banku.

Korespondentska banka deluje kao posrednik u prenosu novca iz jedne banke u drugu. Rojters nije mogao da utvrdi da li je China Everbright primila uplatu ili je HSBC ili bilo koja druga banka bila uključena u transfer sredstava.

HDFC banka i HSBC su odbili da komentarišu. Ultratech, SUEK i China Everbright Bank nisu odgovorile na zahteve za komentar.

Iz fakture nije bilo jasno koje su valute korišćene za plaćanje u juanima. Navedeni iznos je citiran u kineskim juanima, a Rojters je prošle nedelje izvestio da je Ultratech uvezao 157.000 tona uglja iz SUEK-a koji je registrovan u Švajcarskoj i pristao da izmiri konačnu uplatu u toj valuti.

Za Indiju bi takvi načini plaćanja mogli da postanu češći jer ona nastoji da održi trgovinske veze sa Rusijom za robu uključujući naftu i ugalj bez rizika od kršenja zapadnih sankcija.

Indija ima duboke političke i bezbednosne veze sa Rusijom i uzdržala se od osude rata u Ukrajini, za koji Rusija kaže da je „specijalna vojna operacija“.

Indijski uvoz energije iz Rusije nedavno je porastao jer su trgovci, koji nisu u mogućnosti da prodaju na mnogim zapadnim tržištima, ponudili velike popuste.

Nju Delhi brani kupovinu ruske robe, navodeći da je legalna i da bi iznenadni zastoj dodatno naduvao cene i naštetio potrošačima.

Veća upotreba juana za izmirenje plaćanja mogla bi da pomogne da se Moskva izoluje od kazne i da ojača napor Pekinga da dalje internacionalizuje juan i ukloni dominaciju američkog dolara u globalnoj trgovini.

Međutim, još uvek je retkost da indijska firma pristane da namiri trgovinu sa nekom ne-kineskom kompanijom u juanima. U nedostatku sankcija, plaćanja u inostranstvu ruskim robnim i energetskim kompanijama obično bi se vršila u dolarima preko SVIFT-a na ruske račune.

Za indijska trgovačka poravnanja koristeći juan, zajmodavci bi potencijalno slali dolare stranim bankama sa dovoljnim rezervama u juanima ili kineskim bankama sa kojima imaju veze, u zamenu za juan da izmire trgovinu.

U fakturi se pominju ID-ovi SVIFT transakcija i filijale HSBC-a u Hong Kongu i filijale China Everbright u Šangaju. Rojters nije mogao da potvrdi da li je bilo kakvo plaćanje izvršeno preko SVIFT platforme.

SVIFT je siguran sistem za razmenu poruka koji olakšava brza prekogranična plaćanja, čineći međunarodna trgovina nesmetanim protokom. Nekoliko ruskih banaka je poslednjih meseci isključeno iz sistema.

„Kao pitanje politike, SVIFT ne komentariše tokove između institucija“, rekao je portparol.

Bilateralna trgovina Indije sa Kinom, za koju kompanije uglavnom plaćaju u dolarima, cvetala je čak i nakon smrtonosnog sukoba na vojnoj granici između njih 2020. koji je podstakao tenzije koje još uvek nisu jenjave.

Nju Delhi je pojačao kontrolu kineskih investicija i uvoza i zabranio je neke mobilne aplikacije iz bezbednosnih razloga.

Indijska vlada i centralna banka bile su svesne potencijalnih plaćanja za ruski teret u kineskim juanima, rekli su izvori Rojtersu prošle nedelje. Vlada i centralna banka nisu komentarisale ovaj članak.