Dnevna proizvodnja uglja u Kini u julu skače za 16%

Dnevna proizvodnja uglja u Kini u julu skače za 16%

Dnevna proizvodnja uglja u Kini u julu porasla je za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu nakon poziva Pekinga rudarima da obezbede dovoljnu ponudu tokom vrhunske letnje sezone potražnje.

Zemlja je prošlog meseca proizvela 372,66 miliona tona uglja, što je ekvivalentno 12,02 miliona tona dnevno, pokazali su u ponedeljak podaci Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

Ovo u poređenju sa 10,13 miliona tona dnevno proizvedenih u julu 2021. i 12,64 miliona tona u junu.

U periodu januar-jul proizvodnja uglja je bila 12% veća nego godinu dana ranije i iznosila je 2,56 milijardi tona.

Centralna vlada je održala nekoliko sastanaka poslednjih nedelja na kojima je ponovila svoju odlučnost da izbegne racionalizaciju struje tokom leta, kada potražnja za klima uređajima skoči. Zamolio je rudare da povećaju proizvodnju i ispune ugovore sa elektroprivredama.

Prosečna dnevna potrošnja uglja u glavnim priobalnim regionima je početkom avgusta bila iznad 2,3 miliona tona, što je oko 6% više nego u istom periodu prošle godine, prema podacima Skcoal-a.

Neki regioni, uključujući gradove u proizvodnim centrima Džeđianga i Đangsua, sproveli su neprekidne prekide u lokalnim fabrikama kako bi zaštitili snabdevanje električnom energijom stambenih korisnika u vremenima najveće potražnje.

Podaci od ponedeljka takođe pokazuju da je proizvodnja električne energije u Kini u julu porasla za 4,5 odsto u odnosu na pre godinu dana na 805,9 milijardi kilovat-sati, što je najbrži rast u odnosu na prethodnu godinu od septembra 2021.

Potražnja za strujom je smanjena od marta pošto su stroga ograničenja COVID-19 obuzdala industrijsku aktivnost.

Međutim, analitičari i učesnici na tržištu očekuju da bi proizvodnja uglja mogla biti smanjena intenziviranjem bezbednosnih provera nakon fatalne rudarske nesreće u glavnom rudarskom čvorištu u Šansiju početkom avgusta.

Predviđa se da će temperature u severnoj Kini pasti krajem avgusta, što bi trebalo da smanji potražnju za ugljem za proizvodnju električne energije.