Cene nafte se oporavljaju od šestomesečnog minimuma

Cene nafte se oporavljaju od šestomesečnog minimuma

Cene nafte su u sredu porasle, oporavljajući se od šestomesečnih najnižih vrednosti postignutih prethodnog dana, pošto je pad američkih zaliha nafte i benzina veći od očekivanog podsetio investitore da tražnja ostaje čvrsta, ako bude u senci izglede za globalnu recesiju, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su porasli za 13 centi, ili 0,1%, na 92,47 dolara za barel do 0035 GMT. Fjučers sirove nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) porasli su za 27 centi, ili 0,3%, na 86,80 dolara po barelu.

Ugovori su u utorak pali za oko 3% pošto su podaci o slabim stambenim zgradama u SAD podstakli zabrinutost o potencijalnoj globalnoj recesiji.

„Smanjenje američkih zaliha benzina drugu nedelju zaredom uverilo je investitore da je potražnja otporna, što je podstaklo kupovine“, rekao je Kazuhiko Saito, glavni analitičar kompanije Fujitomi Securities Co Ltd.

„Ipak, očekuje se da će tržište nafte ostati pod pritiskom, uz prilično visoku volatilnost, zbog zabrinutosti zbog potencijalne globalne recesije“, rekao je on.

Zalihe sirove nafte i goriva u SAD su pale u poslednjoj sedmici, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu u utorak.

Zalihe sirove nafte su pale za oko 448.000 barela za nedelju završenu 12. avgusta. Zalihe benzina su pale za oko 4,5 miliona barela, dok su zalihe destilata pale za oko 759.000 barela, prema izvorima.

Proširena anketa Rojtersa pokazala je u utorak da su zalihe sirove nafte verovatno pale za oko 300.000 barela prošle nedelje, a da su zalihe benzina verovatno pale za 1,1. miliona barela, dok su zalihe destilata porasle.

Investitori su takođe čekali razjašnjenje pregovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Snabdevanje naftom bi moglo da poraste ako Iran i Sjedinjene Države prihvate predlog Evropske unije kojim bi se ukinule sankcije na izvoz iranske nafte, kažu analitičari.

EU i Sjedinjene Države saopštile su u utorak da proučavaju odgovor Irana na, kako je EU nazvala svoj „konačan“ predlog za spas nuklearnog sporazuma iz 2015. nakon što je Teheran pozvao Vašington da pokaže fleksibilnost.

U međuvremenu, Barkli je u utorak snizio svoje prognoze cene Brent za 8 dolara po barelu za 2022. i 2023. godinu, pošto očekuje veliki višak sirove nafte u kratkoročnom periodu zbog „otpornih“ ruskih zaliha.