Boingove isporuke novih mlaznjaka opadaju jer se kompanija i ključni dobavljač bore sa nedostacima u proizvodnji

Boingove isporuke novih mlaznjaka opadaju jer se kompanija i ključni dobavljač bore sa nedostacima u proizvodnji

Isporuke novih aviona kompanije Boeing pale su u trećem kvartalu jer se kompanija borila sa problemima proizvodnje koji smanjuju njenu sposobnost da generiše gotovinu.

Boing je u utorak saopštio da je isporučio 27 aviona u septembru, uključujući 15 svojih najprodavanijih aviona, 737 Maks.

To je daleko iza evropskog rivala Erbasa, koji je prošlog meseca isporučio 55 aviona. To je dovelo do tromesečnog ukupnog broja isporuka kompanije Arlington, Virdžinija, na 105 isporuka, što je manje sa 112 u istom periodu prošle godine.

Boing dobija najveći deo kupovne cene kada isporučuje avione, tako da pad šteti novčanom toku. Tempo isporuka Maksa takođe ne dostiže cilj kompanije da proizvodi 38 novih 737-ica mesečno.

Na proizvodnju i isporuke Maksa i 787 Dreamliner-a uticali su nedostaci u proizvodnji, posebno u Spirit AeroSistems-u, koji pravi trupove za mnoge Boeingove avione. U najnovijem primeru, kompanije su u avgustu rekle da bi nepropisno izbušene rupe za pričvršćivače odložile isporuke 737.

Uprkos padu proizvodnje, snažna potražnja avio-kompanija kao što je Junajted nastavila je da povećava porudžbine za nove avione Boeing. Kompanija je saopštila da je nakon otkazivanja u septembru dobila porudžbine za 214 aviona.

Boingove porudžbine su nadmašile Erbas, koji je u ponedeljak saopštio da je primio 23 neto nove porudžbine u septembru.

Planirano je da Boing objavi finansijske rezultate za treći kvartal 25. oktobra.