Barclays povećava plate za 1.200 funti da bi ublažio krizu

Barclays povećava plate za 1.200 funti da bi ublažio krizu

Barclays je povećao plate za 35.000 svojih filijala i mlađeg osoblja u Velikoj Britaniji od 1.200 funti kako bi im pomogao da se izbore sa eskalirajućom krizom troškova života i rastućom inflacijom.

Povećanje plata će stupiti na snagu 1. avgusta i predstavlja deo godišnjeg pregleda plata zajmodavca, koji obično treba da stupi na snagu u martu. Banka je nagovestila da bi takođe mogla da poveća plate osoblja u drugim zemljama u narednim mesecima.

„Barclays će nastaviti da prati ekonomsku situaciju na globalnom nivou i razmatra naš pristup plaćanju u svakoj zemlji u lokalnom kontekstu“, navodi se u saopštenju u četvrtak.

Barclays i druge kompanije reaguju na rast potrošačkih cena u Velikoj Britaniji najbržim tempom u poslednje četiri decenije, stvarajući pritisak na ljude koji se bore da plate svoje račune.

Inflacija u Velikoj Britaniji je u maju dostigla 9,1 odsto, a Banka Engleske predviđa da će ta mera na jesen premašiti 11 odsto. Funta je takođe pala u odnosu na druge glavne valute kao što je dolar.

Kompanije otkrivaju da osoblje sve više zahteva veće plate i preti industrijskim akcijama ako se oni ne ispune.

Kompanije koje su povećale plate i ponudile bonuse poslednjih meseci uključuju Lloids Banking Group, EasiJet, British Airvais, Rolls-Roice i neke od najvećih supermarketa u Velikoj Britaniji.

BAE Sistems, najveći britanski odbrambeni izvođač, takođe nudi bonus svojim radnicima u sklopu dvogodišnjeg ugovora o plaćama koji je dogovoren sa sindikatima u četvrtak. Oko 28.000 zaposlenih glasaće o ugovoru vrednom 12,75 odsto tokom dve godine sledećeg meseca. Dogovor uključuje bonus od 1.000 funti za svaku godinu.

Unite je pozdravio ponudu Barclays-a, rekavši: „Pošto se svi zaposleni suočavaju sa značajnim povećanjem troškova života, Unite je vodio kampanju kako bi osigurao da ova banka prepozna potrebu za djelovanjem.

Međutim, neke druge jednokratne nagrade nisu uvek bile dobro prihvaćene od strane radnika.

Sindikati su prošle nedelje kritikovali ponudu Rols-Rojsa koja je uključivala paušalnu sumu od 2.000 funti za 14.000 radnika u Velikoj Britaniji kako bi im se pomoglo da prebrode krizu troškova života.

Unite je rekao da ponuda — koja je takođe uključivala povećanje plata od 4 odsto — „je daleko ispod zahteva za krizne troškove života koje su podneli naši članovi i njihova očekivanja“.

Zaposleni u BT-u su u četvrtak glasali za štrajk po prvi put u 35 godina, nakon što je Sindikat radnika u komunikacijama optužio menadžment grupe za telekomunikacije da je uveo nisko paušalno povećanje plata uprkos velikom nivou inflacije.

Lloids je prošle nedelje rekao da će 64.000 zaposlenih, isključujući više menadžere i rukovodioce, dati jednokratnu uplatu od 1.000 funti za pomoć u njihovim kućnim računima.

„Pošto rastući troškovi života nastavljaju da utiču na naše ljude i naše kupce, procenjivali smo izglede za inflaciju u razvoju i razmatrali kako možemo da vas dodatno podržimo“, rekao je zajmodavac tada.