Potrošačke cene dostižu nivoe hiper inflacije

Potrošačke cene dostižu nivoe hiper inflacije

Nekoliko ekonomista je dalo je svoje prognoze BDP-a za drugi kvartal nakon razočaravajućeg izveštaja o potrošnji koji je povećao zabrinutost zbog usporavanja američke ekonomije.

Neki prognostičari čak misle da će se najveća svjetska ekonomija smanjiti drugi kvartal zaredom, prešavši prag tehničke recesije.

Lična potrošnja je porasla za 0,2 odsto u maju, izvestilo je u četvrtak odeljenje trgovine, promašivši očekivanja ekonomista za povećanje od 0,4 odsto. To je predstavljalo pad u odnosu na nadole revidirano povećanje od 0,6 odsto u aprilu, što sugeriše da je potrošnja bila slabija u tim mesecima nego što se ranije mislilo.

Revizija u sredu izveštaja o BDP-u za prvi kvartal pokazala je da je lična potrošnja porasla samo za 1,8 odsto u prva tri meseca ove godine, u poređenju sa prethodnim izveštajima o povećanju od 3,1 odsto.

Slabiji podaci o realnoj potrošnji u proleće, i revizije zaliha za prvi kvartal u izveštaju o BDP-u naviše, naveli su Goldman Saks da smanji procenu BDP-a za drugi kvartal za 1 procentni poen na povećanje od samo 1,9 odsto. Sada se predviđa da će lična potrošnja u drugom kvartalu porasti za samo 1,6 odsto u poređenju sa prethodnim procenama od 2,3 odsto.

Capital Economics sada procenjuje da će potrošnja porasti samo 0,8 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju, u poređenju sa prethodnom prognozom za skoro 3 procenta. Njena prognoza BDP-a je smanjena na 1 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na prethodne procene od 2,7 odsto.

Slično tome, GDPNov tracker Banke Federalnih rezervi Atlante sada ukazuje na smanjenje BDP-a od 1 procenta u junskom kvartalu.

Pantheon Economics je smanjio svoju procenu BDP-a i sada predviđa pad od 0,5 odsto u drugom kvartalu.

„Sav pad će biti u inventaru“, rekao je glavni ekonomista Ian Shepherdson. On očekuje da će domaća finalna tražnja porasti za samo 1,5 odsto u drugom kvartalu, u poređenju sa 3 procenta u prva tri meseca ove godine.

„Tržišta i mediji će dve četvrtine pada BDP-a nazvati recesijom, ali [Nacionalni biro za ekonomska istraživanja] neće jer su platni spiskovi i dalje snažno rastu“, rekao je Šeperdson, misleći na istraživačku organizaciju koja utvrđuje da li je ekonomija zvanično ušla u recesiju.