Gas za privredu u Srbiji pojeftinjuje za 15 odsto od maja

Gas za privredu u Srbiji pojeftinjuje za 15 odsto od maja

Direktor kompanije „Srbijagas“, Dušan Bajatović, najavio je za RTS da će cena gasa za privredu u Srbiji biti snižena za 15 odsto od 1. maja. Ova odluka predstavlja prekid subvencionisanja gasa od strane Vlade Republike Srbije, a cilj je uspostavljanje realne cene tog energenta.

Bajatović je istakao da su odluku podržavale različite institucije u Vladi, uključujući Ministarstvo energetike i Ministarstvo finansija. Subvencionisanje gasa, koje je koštalo preko milijardu dolara, doprinelo je zaštiti kupaca, privrede i radnih mesta, ali je sada vreme za prelazak na realnu cenu.

Osim toga, on je naglasio da je stabilnost cena gasa olakšana dugoročnim ugovorima između Rusije i Srbije, što je omogućilo snabdevanje po nižim cenama. Iako su cene na svetskim berzama porasle zbog geopolitičkih tenzija, Bajatović je izrazio uverenje da će cena gasa za srpsku privredu biti stabilna, uz opskrbu putem Turskog toka i Balkanskog toka.

Njegove prognoze ukazuju na moguće povećanje cena nafte u bliskoj budućnosti, ali je naglasio da Srbija ima siguran pravac snabdevanja gasom kroz saradnju sa ruskim partnerima.