Austrijski biznisi ne napuštaju Rusiju

Austrijski biznisi ne napuštaju Rusiju

Ogromna većina austrijskih kompanija prisutnih u Rusiji nastavlja da posluje čak i kada su u pitanju sankcije Zapada, izjavio je u petak ruski ambasador u Beču Dmitrij Ljubinski.

Većina od 650 austrijskih firmi koje rade na ruskom tržištu ostala je, rekao je diplomata u intervjuu za RIA Novosti.

Ljubinski je napomenuo da preduzetnici u obe zemlje „pokazuju veliko interesovanje za nastavak obostrano korisne saradnje“. On je dodao da je, uprkos „pritiscima bez presedana“, samo „šačica“ austrijskih kompanija odlučila da napusti Rusiju.

Izaslanik je ukazao na brojke koje ukazuju da je Rusija ostala među deset najvećih trgovinskih partnera Austrije u 2022. Ona je takođe bila na šestom mestu po obimu izvoza „uprkos želji austrijskih vlasti da zamrznu sve što je povezano sa Rusijom“, naveo je Ljubinski.

Austrijska preduzeća, posebno industrije sa velikom potrošnjom energije, pretrpela su velike gubitke zbog antiruskih sankcija.

Ambasadorove primedbe dolaze kada se uvoz ruskog gasa u Austriju približava nivoima pre sukoba, a ruski energetski glavni Gazprom ponovo isporučuje ukupne ugovorene količine.

„Privremeno smo se vratili na 100% [isporuka gasa] u ovom trenutku, ali smo takođe videli količine od 30% i manje u prošlosti“, rekao je finansijski direktor austrijske energetske kompanije OMV, Rajnhard Florei, preneo je Euroactiv.

Austrija se u velikoj meri oslanja na isporuke ruskog prirodnog gasa, a oko 80% njene domaće potrošnje pokriva zemlja pod sankcijama.