Austrija otvara račun za gas u rubljama

Austrija otvara račun za gas u rubljama

Bečki OMV insistira da ne krši sankcije EU otvaranjem računa u Gazprombanki.

Austrijski naftni i gasni konglomerat OMV saopštio je u petak da je otvorio račun kod Gasprombanke za plaćanje uvoza ruskog gasa, insistirajući da ta šema ne krši trenutni embargo EU protiv Moskve. Austrija uvozi oko 80% svog gasa iz Rusije.

„Sproveli smo proces plaćanja koji ne krši sankcije i obezbeđuje blagovremeno plaćanje za snabdevanje gasom“, rekao je portparol OMV-a za Rojters u petak uveče. „Smatramo svoje obaveze plaćanja ispunjenim prenosom iznosa u evrima.

Suočena sa zabranom trgovine evrima i dolarima, Moskva je krajem marta uvela novi mehanizam plaćanja gasa iz „neprijateljskih“ zemalja. Zemlje koje su uvele sankcije Rusiji moraju da otvore račune kod Gasprombanke, gde će uplate u valuti po njihovom izboru biti konvertovane u rublje za konačnu isplatu. Do 12. maja, ukupno 20 evropskih kompanija otvorilo je takve račune.

Neki, poput Finske, su odbili – i zbog toga će biti odsečeni do subote, potvrdila je Moskva.

Poljska, Holandija, Danska, Bugarska, Velika Britanija, Slovenija i baltičke zemlje su među zemljama koje su javno odbile novi mehanizam plaćanja. Rusija neće besplatno isporučivati prirodni gas zemljama koje odbijaju da poštuju novi mehanizam plaćanja, izjavio je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Očigledno je da niko nikome ništa neće isporučiti besplatno“, rekao je Peskov novinarima.

Dok su SAD pozvale zemlje EU da pređu sa ruskog uvoza na daleko oskudniji – i skuplji – američki tečni prirodni gas (LNG), za mnoge zemlje to jednostavno nije opcija.

„Austrija je 80 odsto zavisna od ruskog gasa. Koliko god da je bolno, gasni embargo za nas trenutno nije moguć, kao ni za neke druge zemlje. Suština sankcija je da nas ostave duže od [ruskog predsednika] Vladimira Putina, a mi to ne možemo bez gasa“, rekla je ministarka energetike Leonore Gevesler u intervjuu prošlog meseca.

Antiruski embargo već je izazvao nagli skok troškova života širom EU, a Austrija je od aprila 2022. zabeležila najvišu inflaciju u poslednjih 40 godina.