Aston Martin će proizvoditi automobile na benzin „koliko god bude dozvoljeno“

Aston Martin će proizvoditi automobile na benzin „koliko god bude dozvoljeno“

Britanski proizvođač luksuznih automobila Aston Martin Lagonda nastaviće da proizvodi tradicionalna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koliko god je to zakonski moguće, rekao je njegov šef britanskim medijima ove nedelje.

„Sve dok nam bude dozvoljeno da pravimo ICE (motor sa unutrašnjim sagorevanjem) automobile, mi ćemo ih praviti. Mislim da će uvek biti potražnje, čak i ako je mala“, rekao je predsedavajući Lorens Strol novinarima u sredu u komentarima potvrđenim za AFP u četvrtak.

Primjedbe dolaze nakon što je Aston Martin u februaru odložio lansiranje svog prvog električnog vozila za godinu dana do 2026. godine, a isporuka je zakazana za 2027.

Do odlaganja je došlo nakon što je Britanija prošle godine povukla svoju planiranu zabranu prodaje visoko zagađujućih automobila na benzin i dizel od 2030. do 2035. godine.

Međutim, to i dalje znači da sektor proizvodnje automobila u zemlji mora da se prebaci na proizvodnju potpuno električnih vozila, kao deo opšteg cilja vlade Velike Britanije da do 2050. postigne neto nultu emisiju ugljenika i pomogne u borbi protiv klimatskih promena.

Strol je takođe nagovestio da će Aston Martin povećati ulaganja u plug-in hibridna vozila za prodaju do sredine 2030-ih, uoči uvođenja potpune zabrane automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ove primedbe su usledile mesec dana nakon što je Aston Martin Lagonda imenovao Adrijana Halmarka za svog novog izvršnog direktora, pokupivši ga iz nemačkog Bentlija, gde je on dao ostavku na mesto generalnog direktora.

Hallmark će preuzeti volan u Aston Martinu do 1. oktobra, zamenjujući italijanskog reprezentativca Amedea Felisu, koji je od maja 2022. pomagao da se usmere performanse brenda.

Britanac će biti četvrti izvršni direktor za isto toliko godina u Astonu, koga voli izmišljeni britanski špijun Džejms Bond.