Američka nuklearna industrija je optimistična po pitanju malih reaktora, uprkos nazadovanju

Američka nuklearna industrija je optimistična po pitanju malih reaktora, uprkos nazadovanju

Uprkos nedavnom otkazivanju američke nuklearne elektrane sledeće generacije, oni koji podržavaju izvor energije bez ugljenika i dalje se nadaju da će se novi projekti pokrenuti do kraja decenije.

Krajem prošle godine, američka energetska kompanija NuScale objavila je da povlači projekat malog modularnog reaktora (SMR) u zapadnoj državi Ajdaho.

Projekat — jedini SMR dizajn koji tek treba da odobri američka nuklearna regulatorna komisija — suočio se sa eksplodirajućim troškovima koji su procenjenu cenu podigli sa 5,3 milijarde dolara na 9,3 milijarde dolara.

„Kolaps NuScale-ovog projekta trebalo bi da znači kraj za male modularne nuklearne reaktore“, predviđa MV Ramana, profesor na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Ali prema rečima Mejsona Lestera, analitičara u S&P Global Commoditi Insights, postoji „mnogo pozitivnih stvari koje su se pojavile tokom prošle godine“ za nuklearne izglede SAD.

On je ukazao na Darlington u Ontariju, Kanada, gde GE Hitachi ima za cilj da svoj novi SMR dizajn, BVRX-300, počne da proizvodi energiju 2029. godine.

„U očekivanju regulatornog odobrenja, radovi na izgradnji nuklearne elektrane počeće 2025. godine“, rekli su za AFP iz Ontario Pover Generation.

Uprava doline Tennessee, američka elektroprivredna kompanija u federalnom vlasništvu koja pokriva nekoliko južnih država, takođe je investirala u BVRX-300.

„Na kraju krajeva, to je bio jedan projekat“, rekao je Džon Kotek iz Instituta za nuklearnu energiju, industrijske grupe, o poduhvatu kompanije NuScale u Ajdahu.

U tom slučaju, prvobitni procenjeni troškovi „nisu bili problem“, rekao je Kotek, bivši zvaničnik Ministarstva energetike.

„Problem je bio potencijal za rizik od povećanja.“

Rekao je da je cilj da se poboljša „podela rizika“ u prvim novim modelima pre nego što industrija „dođe do mesta gde ih gradimo sa izvesnom ponovljivošću“.

Neki od razloga za povećanje troškova nisu specifični za nuklearnu energiju, već rezultat viših cena čelika i drugih proizvoda, rekla je Marša Berki, glavni finansijski direktor kompanije TerraPover.

Ona je napomenula da su i cene uranijuma porasle.

TerraPover planira da počne izgradnju nuklearnog reaktora u junu u Kemereru u Vajomingu u penzionisanoj elektrani na ugalj.

„Mogao sam da vidim ljude kako govore: ‘Opet ide nuklearna energija’, kada je to zaista veoma drugačije,” rekao je Burki o pritiscima troškova, koji su „uobičajeni za bilo koju oblast infrastrukture”.

„Nadamo se da inovacije mogu pomoći da se to reši“, rekao je Burki.

TerraPover, koji je takođe u partnerstvu sa GE Hitachi i podržan od strane grupe investitora koja uključuje Bila Gejtsa, fokusira se na novu tehnologiju „rastopljenog hlorida“ za koju kaže da može da radi na višim temperaturama od konvencionalnih reaktora, omogućavajući veću efikasnost.

Burkei je rekao da američka nuklearna industrija shvata da treba da se „standardizuje“ u više projekata kako bi smanjila troškove.

Još jedan projekat u razvoju je Ultra Safe Nuclear Corporation, koja je odabrala Gadsden, Alabama za svoju fabriku za sklapanje mikro-modularnih reaktora (MMR), koja bi trebalo da bude puštena u rad 2027.

Dok Kina i Rusija već imaju operativne male reaktore, Sjedinjene Države su ispred Evrope u ovoj oblasti nuklearne energije, rekao je Silven Konje-Dofen iz S&P Global Insights.

„Moj utisak je da Evropa zaostaje za SAD u SMR-ovima“, rekao je Konje-Dofen.

„U toku su neke diskusije. I predlažu se neki novi dizajni, ali ništa tako napredno“ kao projekti u Sjedinjenim Državama, dodao je on.

U Vašingtonu je Predstavnički dom američkog Kongresa krajem februara odobrio nacrt zakona kojim se ubrzava licenciranje napredne nuklearne energije. Senat je takođe doneo sličan zakon.

Lester je ovaj potez nazvao „velikim korakom“.

Napori dolaze usred sve većeg prepoznavanja potrebe za rešavanjem rastuće potražnje za energijom, delom zbog sve veće upotrebe centara podataka.

U martu su Gugl, Majkrosoft i kompanija za proizvodnju čelika Nukor najavili zajedničko ulaganje za povećanje čiste energije, uključujući korišćenje napredne nuklearne energije.

Pacificorp, energetska kompanija u zapadnim Sjedinjenim Državama, takođe proučava dodavanje nuklearnih kapaciteta kroz partnerstvo sa TerraPover-om.

„Sada postoji taj apetit i ljudi su zaista zainteresovani za nuklearnu energiju“, rekao je Konje-Dofin.

Ali „još uvek morate da ubedite klijenta“, rekao je. „Morate dokazati svoj proizvod.“