Amazon podiže cene u Evropi za bar 20%

Amazon podiže cene u Evropi za bar 20%

Amazon.com Inc (AMZN.O) povećaće naknade za svoju uslugu isporuke i strimovanja Prime širom Evrope za 20% ili više godišnje, saopštio je u ponedeljak onlajn prodavac, dok veće troškove danima pre nego što objavi kvartalne finansijske rezultate.

Povećanje cena, nakon onog koji je Amazon najavio za Prime u Sjedinjenim Državama u februaru, odražava sve veći pritisak sa Volstrita na novog izvršnog direktora Endija Džesija da poveća profit dok inflacija raste i pada nazire.

Kupci u Nemačkoj, drugom najvećem tržištu Amazona posle Sjedinjenih Država, videće da će se naknade za godišnje članstvo u Prime povećati za 30% na 89,90 evra (91,88 dolara). Treće tržište ovog maloprodavca, Ujedinjeno Kraljevstvo, imaće povećanje od 20% na 95 funti (114,47 dolara) godišnje, dok će sajtovi Amazona koji pokrivaju Španiju, Italiju i Francusku naplaćivati Prime članovima između 39% i 43% više godišnje.

Promene stupaju na snagu od 15. septembra kada se članovi pridruže ili sledeća obnova.

Amazon je naveo „povećanu inflaciju i operativne troškove“, kao i bržu isporuku i više sadržaja za strimovanje izjava o porastu cena, prvi od 2018. za neke od zemalja. „Nastavićemo da radimo kako bismo osigurali da Prime nudi izuzetnu vrednost za članove“, navodi se.

Amazon bi trebalo da objavi kvartalne rezultate u četvrtak.