SAD: Poverenje potrošača rekordno nisko

SAD: Poverenje potrošača rekordno nisko

Univerzitet u Mičigenu otkrio je da je njegov merač raspoloženja potrošača u petak pao na rekordnih 50,2 poena. Brojka je bila skoro 10 poena ispod predviđanja koje su ekonomski stručnjaci dali Vall Street Journalu i predstavljala je pad od 8,2 poena tokom prošlog meseca.

Pregledi o trenutnim uslovima pali su na 55,4 u junu sa 63,3 prethodnog meseca, a mera „barometra očekivanja“ je dodatno opala, sa 55,2 na 46,8 među potrošačima koji su bili upitani za izveštaj.

Niti je raspoloženje potrošača bio jedini ekonomski pokazatelj koji je izgledao mračno širom SAD. Odgovori su ukazali da su očekivanja inflacije u narednoj godini porasla na 5,4% u junu sa 3,3% u maju, dok su očekivanja o inflaciji u narednih pet godina porasla sa 3% na 3,3%. Amerikanci su verovatnije nego bilo kada od 2008. da očekuju inflaciju, smatra strateg Čarlsa Švaba Keti Džons.

Tako nisko poverenje potrošača podseća na recesiju iz 1980. godine, sugeriše univerzitet, pozivajući se na poslednji put kada su videli tako tužne brojke. Činilo se da su ekonomisti u Contingent Macro-u došli do sličnog zaključka, ističući da je udio potrošača koji navode inflaciju kao primarni uzrok svojih negativnih ekonomskih izgleda bio visok kao što je bio od 1981. godine.

Brza povećanja cena koja se primećuju u celoj privredi podstaknuta su masovnim štampanjem novca koje su preduzele Federalne rezerve tokom pandemije Covid-19, tokom kojeg su gašenja vlade izazvala poremećaje u lancu snabdevanja od kojih svetska ekonomija tek treba da se oporavi. Ključne robe poput goriva i hrane najbrže su skočile do neba, barem delimično zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji zbog tekućeg sukoba u Ukrajini.

Cene goriva su poslednjih nedelja skočile jedan za drugim širom SAD, gutajući veći deo budžeta potrošača. Za domaćinstva sa nižim prihodima, potrošnja na benzin dostigla je skoro 10% svih troškova na kreditne i debitne kartice u poslednjoj nedelji maja, navodi institut u izveštaju ove nedelje. To je u odnosu na oko 7,5% u februaru, prema istraživanju Instituta Bank of America.

Više američkih finansijskih institucija, uključujući BoA i JP Morgan, predvidjele su teška ekonomska vremena za zemlju zbog pogoršanja inflacije, kao i povećanja stope Federalnih rezervi u cilju obuzdavanja te inflacije. Potrošačke cene su u maju porasle za 8,6 odsto u odnosu na 12 meseci ranije, brže od rasta u aprilu od 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci američkog Ministarstva rada u petak.