Odbor MMF-a suspendovao je ulogu ruskog predstavnika

Odbor MMF-a suspendovao je ulogu ruskog predstavnika

Izvršni odbor MMF-a suspendovao je ceremonijalnu ulogu „dekana“, koju je imao ruski predstavnik Aleksej Možin, nakon pritiska najviših akcionara multilateralnog zajmodavca, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Kanadu.

„Izvršni odbor je odlučio da privremeno suspenduje ulogu dekana odbora s obzirom na ulogu Rusije u tekućem ratu u Ukrajini i njen potencijalni uticaj na sposobnost izvršnog direktora Rusije da efikasno izvrši ovaj zadatak“, rekao je portparol MMF-a. u izjavi za Fajnenšel tajms.

Uloga dekana — koju Možin obavlja od 2015. godine — je uglavnom počasna titula koja se dodeljuje članu sa najdužim stažom i ne nosi nikakve zvanične odgovornosti ili ovlašćenja. Ponekad dekan zamenjuje generalnog direktora, koji predsedava odborom i odgovoran je za sazivanje sastanaka i vođenje debate.

Ali nakon ruske invazije na Ukrajinu, nekoliko članica MMF-a smatralo je neprihvatljivim da Možin obavlja bilo kakve ceremonijalne dužnosti u ime odbora.

Potpuno suspendovanjem funkcije, odbor neće proglasiti naslednika. Pitanje da li da se prekine suspenzija biće ponovo razmotreno do kraja godine, rekao je upoznat sa situacijom.

Rusija je postajala sve izolovanija nakon svojih napada na Ukrajinu, pošto je zapad tu zemlju udario brojnim sankcijama, a određeni broj poznatih brendova je napustio zemlju.

Generalni direktor MMF-a Kristalina Georgieva je prošle nedelje rekla da kancelarija multilateralnog zajmodavca u Moskvi „nije operativna”. Ona je takođe rekla da MMF u ovom trenutku nije imao „nikakve programske odnose sa Rusijom“ i da je „veoma malo verovatno“ da će zemlja moći da iskoristi svojih 17 milijardi dolara u specijalnim pravima vučenja – obliku rezervne imovine koju izdaje MMF. koji u stvari predstavlja novokovani novac.

Na pitanje da li bi članstvo Rusije u fondu moglo biti suspendovano, Georgieva je rekla da zemlja i dalje ispunjava svoje obaveze, koje su zasnovane na ekonomskim i finansijskim kriterijumima, i kao takva nije prekršila članove sporazuma zajmodavca. Iako je dodala da „u pogledu servisiranja dužničkih obaveza, mogu reći da više ne smatramo da je rusko neizvršenje obaveza nevjerovatnim događajem”.

Kažnjavanje Rusije na ovaj način takođe bi zahtevalo ogromnu podršku unutar odbora. Udeo Rusije u glasačkoj moći u MMF-u je 2,59 odsto, u poređenju sa 16,5 odsto za SAD.