NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta 15,59 milijardi evra

NBS: Devizne rezerve na kraju avgusta 15,59 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta iznosile su 15,59 milijardi evra. Neto devizne rezerve – devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima – na kraju avgusta iznosile su 13,2 milijarde evra, saopštila je NBS.

I bruto i neto devizne rezerve na kraju avgusta nalazile su se na najvišem nivou krajem meseca od 2000. godine, od kada se devizne rezerve mere prema važećoj metodologiji, navodi se u saopštenju.

„Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za preko milijardu evra više nego na kraju prethodnog meseca. To je prvenstveno rezultat priliva po osnovu specijalnih prava vučenja od strane Međunarodnog monetarnog fonda zemljama članicama, od čega je Srbiji pripalo 627,6 miliona specijalnih prava vučenja, što je na poslednji dan u avgustu iznosilo 759,4 miliona evra“, navela je NBS.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su, kako se ističe, uticali i prilivi po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (kupovina deviza) u neto iznosu od 255 miliona evra i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno 56,7 miliona evra).

„Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita u iznosu od 43,2 miliona evra, kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 31,3 miliona evra)“, navela je NBS.