MMF kritikuje SAD zbog rastućeg duga

MMF kritikuje SAD zbog rastućeg duga

Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je zabrinutost zbog prevelike potrošnje od strane američke vlade, upozoravajući da to ponovo podstiče inflacioni rizik i podriva finansijsku stabilnost širom sveta.

Deficit američkog saveznog budžeta skočio je sa 1,4 biliona dolara u fiskalnoj 2022. na 1,7 biliona dolara prošle godine, prema najnovijem pregledu svetske ekonomije, koji je MMF objavio u utorak.

„Izuzetan nedavni učinak Sjedinjenih Država je svakako impresivan i glavni pokretač globalnog rasta“, rekao je MMF. Međutim, u izveštaju je objašnjeno da to „odražava i jake faktore potražnje, uključujući fiskalni stav koji nije u skladu sa dugoročnom fiskalnom održivošću“.

Kako se navodi u izveštaju, rastući američki državni dug, koji je u decembru premašio 34 biliona dolara, i fiskalni deficit pretili su da pogoršaju neverovatne nivoe inflacije, dok predstavljaju dugoročni rizik za globalnu ekonomiju, navodi se u izveštaju.

„Nešto će morati da daju“, upozorio je MMF.

SAD su u januaru 2023. premašile gornju granicu duga, koja je zakonski određena na 31,4 biliona dolara. Nakon meseci upozorenja o neizbežnom i ekonomski katastrofalnom neizvršenju obaveza američkog trezora, predsednik Džo Bajden je u junu 2023. potpisao dvopartijski zakon o dugu kojim je suspendovana gornja granica. do januara 2025. Ovo je praktično omogućilo vladi da nastavi da se zadužuje bez ograničenja tokom sledeće godine. Dug je narastao na 32 biliona dolara manje od dve nedelje nakon što je zakon odobren, i od tada se gomila.

Dug koji drži javnost mogao bi da poraste za 19 biliona dolara u narednoj deceniji da bi premašio granicu od 54 biliona dolara, zbog sve većih troškova starenja stanovništva i većih troškova kamata, prema nedavnim projekcijama Kongresne kancelarije za budžet (CBO).

Od kada je stupio na funkciju, Bajden je potrošio trilione na pomoć Covid-u, kao i na infrastrukturu. SAD su takođe potrošile milijarde na pomoć Ukrajini. Bajdenova administracija, međutim, insistira na tome da su poreska smanjenja koja je potpisao tadašnji predsednik Donald Tramp kriva za rastući državni dug.

Prošlog meseca, Bajden je predstavio plan budžeta od 7,3 triliona dolara za 2025. koji bi povećao američki dug preko 100% BDP-a, pošto je izložio fiskalni plan koji povećava potrošnju, ali planira da uštedi 3 biliona dolara kroz veće poreze tokom deset godina.

Republikanci u Predstavničkom domu opisali su predloženi budžet kao „mapu puta za ubrzanje propadanja Amerike“, optužujući Bajdenovu administraciju za „nepromišljenu potrošnju“ i za „nepromišljenu potrošnju“ koja zanemaruje fiskalnu odgovornost.