Ministar finansija Ukrajine: ekonomija pala za trećinu

Ministar finansija Ukrajine: ekonomija pala za trećinu

U četvrtoj nedelji rata, oko 30% ukrajinske privrede ili ne radi uopšte ili privremeno.

O tome je u eteru TV kanala Rada rekao ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko.

On je rekao da je ovo preliminarna procena Ministarstva finansija s obzirom na prihode budžeta od poreza, posebno na prihode građana, jedinstveni socijalni doprinos i drugo.

Tačnije, napomenuo je Marčenko, biće moguće proceniti situaciju nakon određenog vremenskog perioda. Ali za sada se procenjuje da „trećina privrede ne funkcioniše“.

Ministar je takođe prokomentarisao poreske olakšice za poslovanje koje je odobrila Vrhovna Rada, kao i predloge predsednika Vladimira Zelenskog da kreditira preduzeća pod 0% godišnje. Prema njegovim rečima, inicijative se neće značajnije odraziti na prihodnu stranu budžeta.

„Sada je situacija da naši poreski prihodi uopšte ne pokrivaju naše potrebe, glavni kanal je zaduživanje, unutrašnje i eksterno. Potrebe za vojsku i druge važne, osetljive stvari koje finansiramo iz budžeta“, objasnio je ministar. On je dodao da se u vojnim uslovima finansiraju samo zaštićeni rashodi i vojne potrebe.

Istovremeno, Marčenko je istakao da je rat težak period za sve, a Vlada pokušava da stvori uslove u kojima bi posao mogao da radi gde god je to moguće, kako bi se otvorila nova radna mesta.

„Niko osim nas Ukrajinaca neće ulagati u Ukrajinu. Jedini način da se razvije ekonomija je stvaranje uslova za razvoj poslovanja ovde, unutra“, rekao je on.