Meksiko traži gigantski solarni park u pustinji kako bi ublažio zabrinutost zbog ugljenika

Meksiko traži gigantski solarni park u pustinji kako bi ublažio zabrinutost zbog ugljenika

Prva električna energija iz ogromnog parka solarne energije u pustinji severnog Meksika ući će u električnu mrežu zemlje u aprilu, rekli su zvaničnici u četvrtak, dok nacija ima za cilj da unapredi svoje zelene akreditive vodeći projekat, preneo je Rojters.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador pozdravio je projekat vredan 1,6 milijardi dolara – koji bi trebalo da bude najveći solarni park u Latinskoj Americi – kao ključ za postizanje meksičkog cilja da proizvodi najmanje 35 odsto sve energije koja se troši iz čistih i obnovljivih izvora do 2024. godine.

Ali ekolozi i opozicija odbacili su projekat, poznat kao Plan Sonora po državi u kojoj se nalazi, kao sporednu predstavu koja odvlači pažnju od retrogradne nacionalističke energetske politike koja je dala prioritet državnoj kompaniji CFE i njenim elektranama koje veoma zagađuju.

Energetska politika Lopeza Obradora takođe je izazvala formalni trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama i Kanadom, koje tvrde da je Meksiko prekršio njihov severnoamerički trgovinski pakt pooštravanjem državne kontrole nad svojim energetskim tržištem i nanošenjem štete stranim kompanijama.

Meksički zvaničnici su u četvrtak, tokom obilaska solarnog parka sa grupom od preko 60 stranih diplomata, pokušali da ublaže zabrinutost zbog posvećenosti Lopeza Obradora obnovljivim izvorima energije i energetskoj tranziciji.

„Sonora će biti referentna tačka za to kako bi (održivi) razvoj trebalo da izgleda“, rekao je ministar inostranih poslova Marselo Ebrard u prezentaciji nakon obilaska.

„Želimo da pozovemo sve zemlje sveta da budu deo toga“, dodao je on.

Meksiko traži partnere koji će pomoći u finansiranju parka i šireg prelaska zemlje na zelenije izvore energije. Lopez Obrador je rekao da bi SAD potencijalno mogle pomoći u finansiranju izgradnje u Sonori.

Državno preduzeće za električnu energiju CFE ima zadatak da razvije projekat i očekuje da će on biti u potpunosti operativan do 2027. godine, sa preko dva miliona solarnih panela koji će obezbediti struju za Sonoru i Donju Kaliforniju.

Do sada je postavljena samo desetina panela. Stoje u pustinjskom pesku u savršenom puku. Žice se petljaju sa panela, koji još nisu spojeni na mrežu.

Iako naučnici rangiraju Meksiko kao jedno od mesta na svetu sa najvećim solarnim potencijalom, napredak u oblasti obnovljivih izvora energije bio je spor pod Lopezom Obradorom.

Predsednik, levičarski nacionalista, u velikoj meri se fokusirao na povećanje istraživanja i proizvodnje fosilnih goriva – kao i preradu – u državnoj naftnoj kompaniji Pemek.

Climate Action Tracker, nezavisni naučni projekat koji prati klimatske akcije vlade, i dalje ocenjuje klimatske politike Meksika kao „kritično nedovoljne“ u ispunjavanju ciljeva – i predviđa da će emisije nastaviti da rastu do 2030. godine.