Lufthanza prijavljuje gubitak, smanjuje izglede nakon štrajkova

Lufthanza prijavljuje gubitak, smanjuje izglede nakon štrajkova

Nemački avio-gigant Lufthanza prijavio je u ponedeljak veliki gubitak u prvom kvartalu i smanjio izglede za 2024. zbog nedavnih štrajkova, istovremeno upozoravajući na rizike od sukoba na Bliskom istoku.

Korigovani operativni gubici iznosili su 849 miliona evra (902 miliona dolara), prema preliminarnim rezultatima.

Iako je početak godine tipično mirniji period za putovanja po Evropi, rezultati su i dalje bili daleko lošiji od gubitka od 273 miliona evra u istom periodu prošle godine.

„Gubitak je bio veći nego što se očekivalo zbog raznih štrajkova“, rekla je Lufthanza, jedna od najvećih evropskih avio-kompanija, dodajući da su napuštanja smanjila zaradu za stotine miliona evra.

Lufthanza — čiji su prevoznici Lufthanza, Eurovings, Austrian, Sviss i Brussels Airlines — smanjila je prognozu svog operativnog profita za celu godinu na 2,2 milijarde evra.

Ranije se očekivalo da će ta cifra biti uglavnom ista kao prošle godine, na oko 2,7 milijardi evra.

Posle dve godine ogromnih gubitaka tokom pandemije, Lufthanza je ostvarila zdrav profit 2022. i 2023. dok je potražnja za putovanjima ponovo porasla.

Međutim, nemački sektor vazduhoplovstva se poslednjih meseci suočio sa napuštanjem rada, jer su radnici tražili veće plate za borbu protiv inflacije, a aerodromsko obezbeđenje, kao i zemaljsko osoblje Lufthanze i kabinsko osoblje organizovali su ponovljene štrajkove.

Kada je kompanija u martu predstavila rezultate za 2023., šef osoblja Lufthanze Majkl Nigeman kritikovao je „beskompromisne štrajkove“, rekavši da oni „oštećuju naše goste, kompaniju i na kraju naše zaposlene“.

Ali grupa je poslednjih nedelja sklopila sporazume sa glavnim sindikatima zaposlenih, izbegavajući neposrednu pretnju od novih industrijskih akcija.

Međutim, verovatno će uticati i na profit u drugom kvartalu i verovatno će biti niži nego prošle godine zbog uticaja sporova o platama na kratkoročnu potražnju za rezervacijama, saopštila je Lufthanza.

Očekuje se da će se rezultati vratiti u drugoj polovini godine.

Lufthanza je takođe upozorila da „nedavna eskalacija bliskoistočnog sukoba i dalje geopolitičke neizvesnosti predstavljaju rizik za finansijske izglede grupe za celu godinu”.

Lufthanza je od 6. aprila obustavila letove za i iz Teherana zbog rastućih regionalnih tenzija.

Za vikend je obustavio letove ka i sa još nekoliko destinacija na Bliskom istoku nakon iranskog dronova i raketnog napada na Izrael.