Korekcija tržišta: Trampove akcije pale nakon živahnog debija

Korekcija tržišta: Trampove akcije pale nakon živahnog debija

Posle pobedničkog debija na Vol Stritu prošlog meseca, medijska grupa Donalda Trampa je pretrpela povlačenje modrica, umanjujući bogatstvo republikanskog kandidata dok se suočava sa pravnim izazovima.

Od ulaska na javna tržišta 26. marta, Trampova medijska i tehnološka grupa zabeležila je pad tržišne vrednosti sa oko 11 milijardi dolara na manje od 4,5 milijardi dolara.

To je nesrećan preokret za bivšeg stanovnika Bele kuće i aktuelnog predsedničkog kandidata, koji se suočava sa oko pola milijarde dolara u presudama građanskih sudova ako njegove žalbe ne budu uspešne.

Tramp drži 57,3 odsto kompanije, koja je prošlog meseca uspešno spojena u kompaniju poznatu kao Digital Vorld Ackuisition; od vlasnika kapitala u takvim transakcijama se obično traži da drže akcije šest meseci pre nego što ih isplate.

TMTG-ova oznaka je „DJT“, Trampovi inicijali. Glavna prednost kompanije je „Truth Social“, platforma društvenih medija koja je pokrenuta za bivšeg predsednika nakon što je izbačen sa Tvitera i Fejsbuka 2021. godine nakon napada na američki Kapitol 6. januara.

Posmatrači tržišta nisu sasvim sigurni šta da misle o putanji akcije.

„Ništa me ne bi iznenadilo u vezi sa trgovanjem ovim akcijama“, rekao je Metju Kenedi, viši strateg IPO tržišta u Renaissance Capitalu. „Mogao bi skočiti na 100 dolara ili pasti na 1 dolar i ja bih bio neustrašiv.

Iako daleko ispod svoje vršne vrednosti, cena akcija TMTG-a je anomalija u smislu da je kompanija ostvarila samo 4 miliona dolara prihoda u 2023. i izgubila 58 miliona dolara, prema prijavi hartija od vrednosti.

„Ne mogu da se setim nijedne kompanije koja trenutno ima tako širok jaz između prihoda i tržišne kapitalizacije“, rekao je Kenedi.

Da bi se opravdala ovakva procena, od kompanije bi se normalno očekivalo da proizvede značajan rast i profitabilnost u bliskoj budućnosti – scenariji koji se smatraju malo verovatnim, ako ne i nemogućim.

„Veoma je teško ispričati bilo kakvu priču koja bi opravdala procenu, po današnjoj ceni“, rekao je Džej Riter, profesor finansija na Univerzitetu Florida.

„Jednostavno nema verodostojne priče gde će se to dogoditi“, rekao je Riter. „Medijski posao je u padu. A s obzirom da je ova kompanija tako blisko povezana sa Donaldom Trampom, on neće živeti večno.“

Uprkos tome, TMTG održava procenu iznad grupe etabliranih kompanija koja uključuje Goodiear i Shake Shack, fenomen koji posmatrači tržišta teško objasne.

„Rekao bih da je ovo akcija mema“, rekao je Kenedi, aludirajući na GameStop i pregršt drugih akcija koje su se zapalile početkom 2021. nakon što su ih prihvatili korisnici Reddit platforme.

„To je kombinacija nekih kratkoročnih špekulanata, ali … postoji i veliki broj maloprodajnih investitora koji su želeli da veruju u kompaniju, veruju u akcije i nisu obraćali pažnju na procene“, rekao je Riter o memu deoničarska grupa, koja je takođe uključivala lanac bioskopa AMC.

Sa špekulantima, igra je da izvuku korist iz kratkoročnog pozitivnog poteza pre prodaje i isplate dobiti.

Očekujući „mnogu volatilnost“, jedan anonimni investitor koji je kupio nisko rekao je na Redditu da je „uzeo te profite i stavio ih u put opcije, zbog toga koliko su akcije bile precenjene“.

Neki investitori su se verovatno prodali nakon što je TMTG-ova prijava hartija od vrednosti otkrila neznatne prihode. Drugi se mogu plašiti iznenadne Trampove prodaje ogromnog broja akcija kako bi prikupio novac.

Ali neki vlasnici „kupuju sa ideološkom motivacijom gde su želeli da pokažu podršku“, rekao je Riter.

Većina komentatora na Reddit-u se zahuktala protiv TMTG-a.

„Moj tata kaže da je želeo da kupi ovo zbog dugoročne stabilnosti svojih unuka, a ja sam samo morala da se smejem“, rekla je jedna osoba na Redditu

Kenedi naziva TMTG „jedinstvenim akcijama“ i vidi jedan scenario u kojem bi investicija mogla da krene.

„Iako bi birači možda zabrinuti zbog sukoba interesa, akcionari DJT-a bi bez sumnje imali koristi od drugog Trampovog mandata, posebno ako on nastavi da ga koristi kao svoju zvaničnu platformu“, rekao je Kenedi.

„U stvari, u nedavnoj belešci klijenta, nazvali smo ovu akciju opkladom na više milijardi dolara na drugi Trampov mandat.