Inflacija u Južnoj Koreji dostigla 24-godišnji maksimum

Inflacija u Južnoj Koreji dostigla 24-godišnji maksimum

Junska inflacija u Južnoj Koreji ubrzala se najbržim tempom od azijske finansijske krize, što je podstaklo očekivanja da bi centralna banka sledeće nedelje mogla po prvi put da poveća naplatu od 50 baznih poena kako bi ohladila cene i obuzdala odliv kapitala.

Indeks potrošačkih cena (CPI) je u junu porastao za 6,0% u odnosu na godinu ranije, pokazali su vladini podaci u utorak, najbrže od novembra 1998. godine i premašivši cilj centralne banke od 2% 15. mesec zaredom.

CPI je takođe ubrzao sa porasta od 5,4% u prethodnom mesecu i premašio 5,9% prema Rojtersovoj anketi.

Podaci od utorka dolaze nakon što je guverner Banke Koreje Rhee Chang-iong rekao da će držati otvorena vrata za moguće povećanje od 50 baznih poena dok prati ključne ekonomske podatke pre sledeće odluke banke 13. jula.

Povećanje kamatne stope od pola procentnog poena, ako bude ostvareno, biće prvi put u istoriji centralne banke.

BOK je ostvario pet povećanja kamatnih stopa od 25 baznih poena od prošlog avgusta na 1,75%, što je najviše od sredine 2019. godine, pridruživši se globalnom talasu pooštravanja politike dok se centralne banke bore sa skokovima cena koji nisu viđeni decenijama.

Šanse za povećanje od 50 baznih poena rastu nakon što su Federalne rezerve SAD u junu podigle stopu za 75 baznih poena.

Mnogi posmatrači tržišta spekulišu da bi BOK želeo da zadrži raspon stopa između Južne Koreje i Sjedinjenih Država pod kontrolom kako bi usporio bilo kakav odliv kapitala.

„Ovi podaci otvaraju mogućnost velikog povećanja u julu“, rekao je Ahn Jae-kiun, analitičar u Shinhan Financial Investment.

„Očekivanja inflacije su takođe na visokom nivou, pa čak i ako glavna inflacija nije dostigla 6%, BOK sada ima sve prave razloge za veliki korak.

BOK vidi putanju inflacije većom nego što je ranije projektovano i rekao je da će pažljivo proceniti teret otplate duga kako bi utvrdio da li bi povećanje od pola procenta poena bilo prikladno.

Uprkos tome, analitičari upozoravaju da dug stanovništva na rekordnom nivou i usporavanje rasta izvoza znače da BOK ne bi trebalo da žuri sa povećanjem kamatnih stopa.

Prodaja južnokorejske robe u inostranstvu zabeležila je najsporiji rast u 19 meseci u junu, što je podstaklo zabrinutost za zdravlje privrede.

„Kreiranje politike će postati sve teže jer se za sada nastavlja mešavina rizika od povećanja inflacije i negativnih rizika za ekonomski rast“, ​​rekao je Park Seok-gil, analitičar u JPMorgan Chase Bank. „Očekujemo povećanje stope od 50 baznih poena u julu od strane BOK-a i tri povećanja od 25 baznih poena do kraja ove godine.

Osnovni indeks potrošačkih cijena, koji isključuje promjenjive cijene hrane i energije, porastao je 3,9% u odnosu na pre godinu dana, najbržim tempom od februara 2009.

Junski CPI je porastao za 0,6% na mesečnom nivou, takođe premašivši rast od 0,5% uočen u anketi.