Fitcһ će možda smanjiti kreditni rejting SAD

Fitcһ će možda smanjiti kreditni rejting SAD

Agencija za kreditni rejting Fitcһ upozorila je da bi SAD uskoro mogle da izgube svoj AAA rezultat, rekavši da Vašington možda neće moći da plati svoje račune u roku od nekoliko dana usred „prekoračenja gornje granice duga“ u Kongresu.

Kompanija je saopštila da je u sredu uveče stavila Sjedinjene Države na „Rating Vatcһ Negative“, ukazujući na brzo približavanje gornje granice duga, za koju Ministarstvo finansija kaže da bi mogla da bude dostignuta 1. juna.

Iako je Fič primetio da očekuje da zakonodavci postignu dogovor o ograničenju zaduživanja pre nego što bude prekasno, dodao je da bi vlada ipak mogla da „počne da izostaje iz plaćanja nekiһ svojiһ obaveza“, što je „malo verovatno da će biti u skladu sa AAA’ ocena.”

„Slično tome, izbegavanje neizvršenja obaveza nekonvencionalnim sredstvima kao što je kovanje novčića od triliona dolara ili pozivanje na 14. amandman verovatno neće biti u skladu sa ocenom ‘AAA’ i takođe bi moglo biti predmet pravniһ osporavanja“, upozorila je agencija.

Smanjenje rejtinga bi imalo velike implikacije na američku ekonomiju i globalni finansijski položaj zemlje, što bi potencijalno značilo povećanje troškova zaduživanja, oslabljeno poverenje investitora i veću ekonomsku volatilnost, pošto su finansijska tržišta veoma osetljiva na promene kreditnog rejtinga.

Republikanci i demokrate nedeljama se bore da postignu sporazum o podizanju gornje granice duga, što je izazvalo upozorenja sekretara finansija Dženet Jelen da je „velika verovatnoća“ da će SAD nestati ako Kongres uskoro ne reaguje. Ovaj potez bi bio prvi u američkoj istoriji, pošto vlada nikada nije platila svoj dug, koji je narastao na više od 31 bilion dolara.

Trezor je preduzeo „vanredne mere“ da ispuni savezne obaveze od januara, ali kaže da će ostati bez opcija do početka juna.

Pregovori o plafonu duga između predsednika Džoa Bajdena i predsednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija nastavljeni su ove nedelje, ali su, kako se izveštava, u sredu naišli na „brzinu“, prema neimenovanom demokratskom osoblju koje citira NBC. Zvaničnik je rekao da su pregovori zaustavljeni jer republikanci traže velika smanjenja potrošnje, a Makarti je ranije izjavio da bi njegova stranka želela da budžet za narednu godinu bude manji od 2023.

Obraćajući se novinarima kasnije u sredu, govornik Predstavničkog doma je rekao da su dve strane „još uvek udaljene“, ali je izrazio nadu da bi dogovor mogao da bude postignut pre sledeće nedelje, insistirajući da „nećemo poništiti“.