Evro skače u odnosu na dolar

Evro skače u odnosu na dolar

TOKIO – Evro je u ponedeljak skočio na maksimum od više od tri nedelje u odnosu na dolar, a sterling je porastao na najviši nivo ovog meseca, pošto su zvaničnici Evropske centralne banke insistirali na daljem agresivnom monetarnom pooštravanju, prenosi Rojters.

Dolar je mirovao nedaleko od dvonedeljnog najnižeg nivoa uoči ključnih podataka o inflaciji u SAD ove nedelje koji bi mogli omogućiti Federalnim rezervama da razmotre da li da uspore tempo povećanja kamatnih stopa na sastanku o politici 21. septembra.

Japanski jen koji je osetljiv na stopu našao je svoje uporište oko srednjeg nivoa od 142 po dolaru, pošto su dugoročni prinosi američkog trezora zaustavili svoj uspon ispod skoro tromesečnog maksimuma.

Evro je skočio na 1,0130 dolara na početku pretposlednjeg azijskog trgovanja za 0,19% jače nego u petak na 1,0066 dolara.

Sterling je porastao na 1,1681 dolara, a poslednji put je bio viši za 0,24% na 1,1611 dolara.

Kreatori politike ECB-a vide sve veći rizik da će ključna stopa morati da se poveća na 2% ili više da bi se obuzdala rekordna inflacija, rekli su izvori Rojtersu.

U intervjuu za nemački radio tokom vikenda, predsednik Bundesbanke Joahim Nagel rekao je da ako se slika o potrošačkim cenama ne promeni, „moraju uslediti dalji jasni koraci“.

Indeks dolara, koji meri valutu u odnosu na šest glavnih vršnjaka, bio je malo promenjen na 108,82, držeći se blizu tih nivoa nakon pada sa vrha od dve decenije koji je postignut u sredu. Pao je na najnižu od 30. avgusta na 108.35 na prethodnoj sesiji.

Investitori su oprezni uoči američkog CPI izveštaja od utorka, čak i dok su zvaničnici Fed-a nastavili svoju jastrebsku retoriku u petak, poslednjeg dana za takve komentare pre perioda zamračenja koji je doveo do razmatranja Federalnog komiteta za otvoreno tržište.

Guverner Fed-a Kristofer Voler rekao je da podržava „značajno povećanje na našem sledećem sastanku“, dok je predsednik Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard ponovio svoj poziv na povećanje od 75 baznih poena.

„Zvaničnici su jasno artikulisali potrebu da FOMC nastavi da povećava kamatne stope sve dok ne postoje ubedljivi dokazi da inflacija opada“, napisao je strateg Commonvealth banke Australije Džozef Kapurso u belešci klijenta.

„Bez obzira na ishod izveštaja o indeksu potrošačkih cena, smatramo da FOMC ima mnogo više posla da uradi“, što znači veći rast za dolar u kratkoročnom i srednjem roku, rekao je on.

Dolar je ostao nepromenjen na 142,71 jen, nakon povlačenja sa 24-godišnjeg zenita na 144,99 od srede.

To je došlo pošto je referentni prinos 10-godišnjeg američkog trezora, koji valutni par često pažljivo prati, usporio uspon koji ga je odveo na najviši nivo od sredine juna na 3,365% prošle nedelje. Malo se promenio od petka na oko 3,315% u trgovanju u Tokiju.

U međuvremenu, japanski zvaničnici su ponovo nagovestili intervenciju, a visoki portparol vlade je u intervjuu za lokalnu televiziju rekao da administracija mora da preduzme potrebne korake kako bi se suprotstavila prekomernom padu jena.

Međutim, analitičari sumnjaju da bi takav korak funkcionisao bez podrške FED-a i drugih centralnih banaka, s obzirom da je Banka Japana jedina među razvijenim tržištima koja se pridržava ultra-lake politike.

„Potreban je koordinisan napor i upravo sada, kada se glavne centralne banke bore protiv inflacije kroz strožiju politiku, globalna zvanična podrška jenu izgleda malo verovatna“, napisao je Rodrigo Katril, strateg Nacionalne australijske banke, u belešci.

„Ako BOJ zaista želi da zaustavi pad jena, onda treba da unese promene u svoju ultra-laku politiku“, dodao je on. „Pritisak raste.

Na drugom mestu, australijski dolar je oslabio 0,04% na 0,6844 dolara, dok je novozelandski kivi dodao 0,11% na 0,6110 dolara.

Vodeća kriptovaluta bitkoin oslabila je 0,85% na 21.650 dolara, pronašavši uporište na tom nivou nakon što je prošle nedelje odskočila sa skoro tromesečnog minimuma od 18.540 dolara.