Bundestag poziva nemačku vladu da poveća isporuke oružja Ukrajini

Bundestag poziva nemačku vladu da poveća isporuke oružja Ukrajini

Poslanici Bundestaga pozvali su nemačku vladu da odmah podrži Ukrajinu i obezbedi više naoružanja zemlji, uključujući borbena vozila pešadije Marder i tenkove Leopard 2, navodi novinska agencija Dojče vele.

Šef komiteta za spoljne poslove Majkl Rot iz Socijaldemokrata (SPD) kancelara Olafa Šolca rekao je da bi Zapad u celini trebalo da da sve od sebe da pomogne Ukrajini da ostvari pobedu.

„U ovoj novoj fazi rata, Ukrajini je potrebno oružje koje će joj omogućiti da oslobodi teritorije koje je okupirala Rusija i da ih trajno zadrži pod svojom kontrolom. Zapad, posebno SAD, Nemačka, Francuska i Poljska, treba brzo da blisko koordiniraju ovde. i prilagodi svoje isporuke novoj situaciji“, rekao je Rot medijskoj grupi Funke.

On je rekao da se čini sve realnijim „da Ukrajina može da pobedi u ovom ratu, i to kao slobodna, demokratska zemlja, uz očuvanje svog teritorijalnog integriteta“.

Šefica odbora za odbranu Mari-Agnes Štrak-Cimerman iz Slobodnih demokrata (FDP) koja se bavi biznisom rekla je nemačkoj novinskoj agenciji dpa da Nemačka ima obavezu da pomogne u očuvanju demokratije.

„Nemačka mora odmah da odigra svoju ulogu u uspesima Ukrajine i da obezbedi zaštićena vozila — borbeno vozilo pešadije Marder i glavni borbeni tenk Leopard 2“, rekla je ona u nedelju.