Isplata dividendi od NIS-a, po akciji 5,22 dinara

Isplata dividendi od NIS-a, po akciji 5,22 dinara

Kompanija NIS saopštila je da akcionarima na ime dividende isplaćuje nešto više od milijardu dinara, odnosno 5,22 dinara po akciji za svakog od 2.064.907 akcionara.

Kompanija Gaspromnjeft je vlasnik 56,15 odsto akcijskog kapitala NIS, 29,87 odsto akcija poseduje Srbija, a ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima, podseća se u saopštenju.

Srbiji će na ime dividende u budžet biti uplaćeno 299,09 miliona dinara, a građanima Srbije koji poseduju akcije NIS biće isplaćeno 5,22 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji od 6,14 dinara odbije porez od 15 odsto, koji je NIS dužan da obračuna i uplati pri isplati dividendi.

Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Iz NIS podsećaju da je ovo deveta godina zaredom da isplaćuju dividendu akcionarima i da je na ime dividende od 2013. godine do danas isplaćeno više od 59 milijardi dinara.