Cena zlata dostigla istorijski maksimum

Cena zlata dostigla istorijski maksimum

Cena zlata je u petak dostigla najviši nivo svih vremena, skočivši iznad 2.400 dolara po unci dok se globalna žurba za sigurnim utočištem nastavlja.

Prometne cene zlata porasle su za 2,4% na rekordnih 2.431,52 dolara po unci pre nego što su uparile neke dobitke. Cene su porasle za 4% tokom nedelje i 16% do sada ove godine, što je premašilo avans od 13% registrovan za celu 2023.

Analitičari ovaj rast pripisuju potražnji investitora za sigurnom utočištem usred globalne neizvesnosti i rastućih geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku.

Američki zvaničnici izjavili su u petak da bi Iran mogao da pokrene masivan napad na Izrael u narednih 24 do 48 sati. Teheran preti oštrim odgovorom otkako je Izrael ubio dva visoka iranska generala u vazdušnom napadu ranije ovog meseca.

„Pozitivni faktori za zlato su veći od negativnih. Pojačane tenzije na Bliskom istoku glavni su pokretač nedavnog porasta zlata“, rekao je Kris Gafni, predsednik svetskih tržišta u Everbanku, preneo je Rojters.

Šef analize tržišta u StoneKs Financial Ltd., Rona O’Connell, takođe je rekla da je „geopolitički rizik ovde uporište“ i da u godini sa više od 50 lokalnih i nacionalnih izbora, kontinuirane tenzije na Bliskom istoku dodaju „ dodatno ulje za vatru.”

Neki stručnjaci su ukazali da je nastavak snažne kupovine iz Kine takođe podstakao cene.

Investitori se tradicionalno okreću zlatu u vremenima tržišne neizvesnosti da bi zaštitili rizike i kao sredstvo skladištenja vrednosti. Hiljadama godina na poluge se gledalo kao na sigurno utočište tokom perioda ekonomske nestabilnosti, berzanskih kriza, vojnih sukoba i pandemija.

Ostali plemeniti metali su takođe bili u porastu, a srebro je poraslo za 4% na 29,60 dolara po unci, što je najviša cena od početka 2021. Paladijum je porastao za 2,7% na 1075 dolara, a platina je porasla iznad ključnog psihološkog nivoa od 1000 dolara po unci na najviši nivo u skoro četiri meseca.