Banka Kanade kaže da su još potrebne više kamatne stope da bi se ukrotila inflacija

Banka Kanade kaže da su još potrebne više kamatne stope da bi se ukrotila inflacija

Inflacija u Kanadi je i dalje suviše jaka i biće potrebne više kamatne stope da bi se ohladila pregrejana ekonomija, rekao je guverner Banke Kanade Tif Meklem u svedočenju u Donjem domu u sredu.

„Inflacija je opala poslednjih meseci, ali tek treba da vidimo generalizovani pad cenovnih pritisaka“, rekao je Meklem. „Ova faza zaoštravanja će se približiti kraju. Približavamo se, ali još nismo tamo.“

Nakon snažnog izveštaja o dobijanju radnih mesta za oktobar, godišnja stopa inflacije u Kanadi je istog meseca ostala stabilna na 6,9%, što je još uvek daleko iznad cilja centralne banke od 2%, dok su mere bazne inflacije bile različite, pokazali su podaci prošle nedelje.

„Očekujemo da će (inflacija) ostati prilično visoka do kraja ove godine. Počeće da opada sledeće godine“, rekao je Maklem članovima parlamenta. „Odlučni smo da vratimo inflaciju na cilj.

Banka Kanade podigla je kamatne stope za 50 baznih poena prošlog meseca, podižući referentnu stopu na 3,75%, što je najviše od 4% zabeleženih u januaru 2008. Takođe predviđa da će rast zastati od četvrtog kvartala ove godine do sredine sledeće godine.

Tržišta novca su u potpunosti diskontovala 25 baznih poena daljeg pooštravanja prilikom sledeće odluke Banke Kanade 7. decembra i vide 20% šanse za povećanje od 50 baznih poena.

Konzervativni poslanici su vršili pritisak na Maklema da objasni šta je banka trebalo da uradi drugačije da izbegne skok inflacije.

Maklem je ponovio da bi „nazad“ banka ranije počela da pooštrava monetarnu politiku, dodajući da će banka razmotriti kako su monetarni instrumenti funkcionisali tokom ovog perioda.

„Kada se inflacija vrati na 2%, mislim da ćemo morati da izvršimo detaljnu reviziju kako su svi naši alati funkcionisali“, rekao je on.

Lider Konzervativne stranke Pjer Poljevr rekao je da će otpustiti Macklema i krivi kvantitativno ublažavanje za podsticanje povećanja cena.