Argentina razmatra traženje kredita od MMF-a

Argentina razmatra traženje kredita od MMF-a

Argentina razmatra da zatraži zajam Međunarodnog monetarnog fonda u okviru svog novog fonda za otpornost i održivost (RST), osmišljenog da pomogne zemljama da obezbede održivi rast, rekao je Rojtersu u sredu izvor sa direktnim saznanjima, piše Rojters.

Vlada bi mogla zvanično da zatraži finansiranje od RST-a već u oktobru, rekao je izvor pod uslovom anonimnosti, odbijajući da navede detalje o tome koliko druga po veličini ekonomija Južne Amerike planira da traži.

Prema pravilima trusta, zahtev Argentine bi bio ograničen na 1,3 milijarde dolara.

MMF nije imao komentar.

Očekuje se da će ministar ekonomije Serhio Masa, imenovan u julu, i njegov tim početkom septembra otputovati u Vašington na njegov prvi sastanak sa Fondom.

Zemlja takođe treba da ponovo preispita svoj fond za prošireno finansiranje u iznosu od 44 milijarde dolara tokom septembra, koji će razmotriti pridržavanje zemlje kriterijumima zajma do kraja juna.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je pokretanje RST-a u aprilu, a očekuje se da će kreditiranje početi u oktobru.

Zemlje sa niskim i ranjivim srednjim prihodima mogu se prijaviti za dobijanje finansiranja, koje će kanalisati posebna prava vučenja iz zemalja sa jakim spoljnim pozicijama, navodi se na sajtu Fonda. Ovo finansiranje ima za cilj da odgovori na dugoročne izazove kao što su klimatske promene i ima za cilj da ponudi rokove do 20 godina sa grejs periodom od 10 godina.

Bangladeš je formalno zatražio od MMF-a zajam od RST krajem jula.

Obećana sredstva za novi RST dostigla su oko 37 milijardi dolara. Fond se nada da će uskoro dostići svoj početni cilj od 45 milijardi dolara.