Meksiko podiže ključnu kamatnu stopu na 8,5%

Meksiko podiže ključnu kamatnu stopu na 8,5%

Centralna banka Meksika podigla je u četvrtak međubankarsku kamatnu stopu za 0,75 odsto na 8,5 odsto, što je najviši nivo u 16 ​​godina od kada su slične bankarske politike stupile na snagu, piše AP.

Banka Meksika je navela kontinuirane inflatorne pritiske i predvidela da će inflacija dostići vrhunac od 8,5% u trećem kvartalu.

„Inflatorni pritisci proizašli iz pandemije i rata (u Ukrajini) nastavljaju da utiču na opštu i osnovnu inflaciju“, navodi se u saopštenju centralne banke.

Vlasti nisu isključile buduća povećanja kamatnih stopa, a Intercam banka je u izvještaju o analizi rekla da bi kamatne stope mogle dostići 10% ili više, u zavisnosti od inflacije.

„Najrazboritije je očekivati da će kamatne stope u Meksiku završiti 2022. na nivoima od oko 9,5%, sa povećanjem verovatnoće primarnih kamatnih stopa od 10% ili više ako inflacija ne opadne“, navodi se u izveštaju Intercam.

Godišnja stopa inflacije u Meksiku dostigla je 8,15 odsto u julu, najviše u više od dve decenije.

Meksički pezos je ojačao u odnosu na dolar pre široko očekivanog koraka ka povećanju stopa. Pezos se zatvorio ispod 20 na 1 dolar, na 19,96. Banco Base je primetila da je pezos zabeležio rast od 2,19% u odnosu na dolar u poslednje četiri sesije.

Banka Meksika je predvidela da će inflacija pasti na 7,1% do prvog kvartala 2023. i 3,1% do prvog kvartala 2024. Ciljna inflacija centralne banke je 3%.

Francisco Servantes Diaz, šef Meksičkog poslovnog koordinacionog saveta, napisao je o povećanju stope, „ovo se očekivalo da bi se borilo protiv nestabilnosti i visokih cena u nekim sektorima. Dobra vest je da se očekuje da će inflacija završiti 2023. na 3,2 odsto.”