Inflacija u vazduhu dok kupci čekaju crni petak

Inflacija u vazduhu dok kupci čekaju crni petak

Crni petak označava povratak poznatim obrascima praznične kupovine, ali inflacija opterećuje potrošače.

Povišene cene hrane, stanarine, benzina i drugih troškova domaćinstava uzele su danak kod kupaca. Kao rezultat toga, mnogi nerado troše osim ako ne dođe do velike rasprodaje i selektivniji su u pogledu onoga što će kupiti — u mnogim slučajevima, osvrćući se na pristupačnije stvari i jeftinije prodavnice.

Kupci takođe sve više ulažu u svoju ušteđevinu, sve više se okrećući uslugama „kupi sada, plati kasnije“ kao što je Afterpay koje omogućavaju korisnicima da plaćaju artikle na rate, kao i da podižu svoje kreditne kartice u vreme kada Federalne rezerve povećavaju stope da ohladi ekonomiju SAD.

Ovogodišnji trendovi su kontrast od pre godinu dana kada su potrošači kupovali rano iz straha da neće dobiti ono što im je potrebno usred začepljenja u mreži snabdevanja. Prodavnice nisu morale mnogo da popuste jer su se borile da unesu artikle.

Ali neke pandemijske navike ostaju. Mnogi trgovci na malo koji su zatvorili prodavnice na Dan zahvalnosti i umesto toga gurnuli popuste na svoje veb stranice kako bi smanjili gužvu u prodavnicama i dalje se drže te strategije, uprkos povratku u normalu

U odnosu na današnju ekonomsku pozadinu, Nacionalna maloprodajna federacija – najveća maloprodajna grupa – očekuje da će se rast praznične prodaje usporiti na raspon od 6% do 8%, sa nevjerovatnih 13,5% rasta od pre godinu dana. Međutim, ove brojke, koje uključuju potrošnju na mreži, nisu prilagođene inflaciji, tako da bi stvarna potrošnja mogla biti čak niža u odnosu na pre godinu dana.

Adobe Analitics očekuje da će onlajn prodaja porasti za 2,5% od 1. novembra do 31. decembra, što je usporavanje u odnosu na prošlogodišnji tempo od 8,6% kada su kupci bili nesigurni da se vrate u fizičke prodavnice.

Analitičari smatraju da je petodnevni vikend crnog petka, koji uključuje sajber ponedeljak, ključni barometar spremnosti kupaca da troše, posebno ove godine. Dvomesečni period između Dana zahvalnosti i Božića predstavlja oko 20% godišnje prodaje maloprodajne industrije.