Akcije rastu posle još jednog vrtoglavog dana na Volstritu

Akcije rastu posle još jednog vrtoglavog dana na Volstritu

Akcije su porasle u četvrtak, ali tek nakon još jednog vrtoglavog dana za Volstrit kada je nestala velika jutarnja demonstracija snage i porasla zabrinutost za bankarsku industriju, piše AP.

S&P 500 je dodao 0,3% za svoj treći porast u četiri dana, ali je bio na putu za mnogo zdraviji rast od 1,8% ujutru. Dov Jones Industrial Average je zabeležio rani porast od 481 poena, a takođe je pao na kratak gubitak pre zatvaranja sa porastom od 75 poena, ili 0,2%. Snaga za tehnološke akcije pomogla je Nasdak kompozitu da se održi bolje od ostatka tržišta, i dodao je 1%.

Dva velika pitanja izazvala su velike promene za Volstrit ovog meseca, a investitori još uvek nemaju konačan odgovor ni za jedno. S jedne strane, investitori su zabrinuti da li će više banaka pretrpjeti iscrpljujući egzodus klijenata nakon drugog i trećeg propasti američkih banaka u istoriji. S druge strane, sva previranja zamagljuju izglede o tome šta će Federalne rezerve uraditi sa kamatnim stopama nakon što su ih podigle do tržišnih visina tokom prošle godine.

„Dok se ova dva oblaka ne razreše, teško je videti da tržište ostvaruje bilo kakav održiv napredak“, rekao je Iung-Iu Ma, glavni investicioni strateg u BMO Wealth Management.

„Mislim da je to nešto što bi se moglo smiriti samo od sebe“, rekla je Ma o krizi koja pogađa bankarsku industriju, „i nadam se da jeste. Ali nije jasno zašto bi se to dogodilo“ bez snažnije akcije vlade.

Dan ranije, akcije su naglo pale nakon što su Federalne rezerve nagovestile da, iako je možda blizu kraj povećanju kamatnih stopa, još uvek ne očekuje da će sniziti stope ove godine. Predsednik Fed-a Džerom Pauel takođe je insistirao da bi Fed mogao da nastavi da povećava stope ako inflacija ostane visoka.

Trgovci u četvrtak su se ipak uglavnom kladili da će Fed smanjiti stope kasnije ove godine. Takvi rezovi mogu delovati kao steroidi za tržišta, povećavajući cene akcija, obveznica i drugih investicija. Oni bi ublažili pritisak na bankarsku industriju i privredu, ali bi takođe mogli da daju više goriva inflaciji.

Velike tehnologije i druge akcije visokog rasta koje imaju najviše koristi od nižih stopa bile su među najjačim na Volstritu. Nvidia je porasla za 2,7%, a Microsoft za 2%.

Tržišta su takođe i dalje razmišljala o komentarima sekretara finansija Dženet Jelen koji su možda pomogli u smanjenju bankarskih akcija u utorak.

Ona je rekla da vlada ne razmatra opštu zaštitu za sve klijente u svim bankama. To je možda razočaralo neke investitore koji se nadaju sveobuhvatnijem rešenju. Ali Jelen je rekla da će vlada učiniti sve deponente u bankama u celini od slučaja do slučaja, kada bi neuspeh u tome značio rizik za širi sistem.

U tome je možda implicitan nagoveštaj da bi se svaki propust banke mogao posmatrati kao takav sistemski rizik. Neuspesi u Silicijumskoj dolini Bank i Signature Bank su ispunili te kriterijume. Deponentima je obećan sav svoj novac, čak i onima sa ograničenjem od 250.000 dolara koje je osigurala Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Ipak, investitori verovatno moraju da čuju nešto konkretnije da bi bili sigurni, rekao je Ma.

„Realnost je da sve dok ne postoji uverenje da su, barem u bliskoj budućnosti, svi depoziti zaštićeni, privreda ostaje u mnogo većem riziku nego što bi trebalo da bude“, rekao je on.

„Ako neko ima depozite u“ banci koja se smatra slabom „i akcije padaju, zašto ne povući vaše depozite, jer ne znamo da li će te depozite garantovati FDIC“, rekao je on. „Ako bilo koja druga istaknuta srednja banka propadne i depoziti nisu zagarantovani, onda nastaje pakao.

Akcije u finansijskoj industriji su na kraju bile najveća težina na S&P 500 uprkos rastu ujutru. Prva republika banka, koja je bila u centru pažnje investitora poslednjih nekoliko nedelja, pala je za 6% nakon što je odustala od dobitka od skoro 10%.

Strah je da bi sva previranja u bankarskoj industriji mogla da izazovu naglo povlačenje kreditiranja malih i srednjih preduzeća širom zemlje. To bi moglo da izvrši veći pritisak na ekonomiju, povećavajući rizik od recesije koju su mnogi ekonomisti već videli kao verovatnu.

Pauel iz Fed-a rekao je da su takvi strahovi deo razloga što je centralna banka u sredu podigla stope za samo četvrtinu procentnog poena umesto za više. Povlačenje kredita bi moglo delovati skoro kao povećanje stope samo po sebi, rekao je on.

Na tržištima u inostranstvu, akcije u Londonu su pale za 0,9% nakon što je Banka Engleske takođe podigla svoju ključnu stopu za četvrtinu procentnog poena. Dionice su bile pomešane na drugim mestima širom Evrope i Azije.

Na Volstritu su akcije Coinbase Global pale za 14,1% nakon što je platforma za trgovinu kriptovalutama rekla da je upozorena od strane Komisije za hartije od vrednosti da bi se mogla suočiti sa optužbama za kršenje zakona o hartijama od vrednosti SAD.

Sve u svemu, S&P 500 je porastao za 11,75 poena na 3.948,72. Dov je ojačao 75,14 na 32.105,25, a Nasdak 117,44 na 11.787,40.

Na američkom tržištu obveznica, koje je bilo dom nekih od najluđih poteza Volstrita ovog meseca, prinosi su pali.

Prinos na dvogodišnji trezor pao je na 3,81% sa 3,97% kasno u sredu. Ranije ovog meseca bio je iznad 5%.