Porast infekcija Mikoplazmom pneumoniae nakon pandemije COVID-19

Porast infekcija Mikoplazmom pneumoniae nakon pandemije COVID-19

Prema istraživanju objavljenom u izdanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti o morbiditetu i mortalitetu od 22. februara, procenat infekcija Mikoplazmom pneumoniae (M. pneumoniae) smanjio se tokom pandemije, ali je ponovo porastao od septembra 2023. godine.

Chris Edens, Ph.D., iz CDC-a u Atlanti, i njegove kolege analizirali su podatke iz CDC Nacionalnog programa za nadzor sindroma (NSSP) i Mreže za nadzor novih vakcina (NVSN) kako bi uporedili procenat dijagnoza i laboratorijskih testova povezanih sa M. pneumoniae tokom perioda pre, tokom i nakon pandemije COVID-19.

Tokom pandemije, primećeno je smanjenje procenata dijagnoza povezanih sa M. pneumoniae, ali je nakon pandemije došlo do porasta ovih procenata. Sličan trend primećen je i kod laboratorijskih testova na M. pneumoniae. Važno je napomenuti da je većina M. pneumoniae uzoraka bila osetljiva na makrolide, iako je bilo i nekoliko slučajeva rezistencije.

Ovi rezultati ukazuju na potrebu da provajderi razmotre M. pneumoniae kao deo diferencijalne dijagnoze za slučajeve pneumonije stečene u zajednici tokom jesenjih i zimskih sezona respiratornih bolesti.