Naučnik koji je prvi prijavio prenos COVID-a sa čoveka na čoveka preporučuje mere za pripremu za sledeću pandemiju

Naučnik koji je prvi prijavio prenos COVID-a sa čoveka na čoveka preporučuje mere za pripremu za sledeću pandemiju

Mikrobiolog, koji je učestvovao u prvoj studiji koja je prisustvovala prenošenju COVID-a sa čoveka na čoveka, jedan je od stručnjaka koji izlažu strategije koje bi pomogle svetu da reaguje i pripremi se za sledeću pandemiju.

Dok britanski naučnici pripremaju razvoj vakcina osiguranja za sledeću pandemiju, uzrokovanu bilo kojom listom potencijalnih životinjskih virusa koje nazivaju „bolest Iks“, ovaj novi skup preporuka profesora Kvok-Jung Juena objavljen je u časopisu Emerging Microbes & Infections.

Juen je delovao kao stručni savetnik vlade Hong Konga tokom pandemije. On je plodan istraživač i vodio je tim koji je identifikovao SARS koronavirus koji je izazvao pandemiju SARS-a 2003-4, i pratio njegovo genetsko poreklo od divljih slepih miševa.

Tokom pandemije COVID-a, Juen je bio rani zagovornik nošenja maski čak i od strane zdravih osoba, navodeći asimptomatske slučajeve i veliki broj niti virusa u pljuvački zaražene osobe.

Uključen u ogromnu količinu istraživanja koja je Juen sproveo tokom pandemije, bio je vođa svog tima da pomogne u stvaranju nazalnog spreja koji je efikasan protiv omikrona. Vakcina je dobila odobrenje kineske nacionalne administracije medicinskih proizvoda.

Danas je predsedavajući za infektivne bolesti na Odeljenju za mikrobiologiju Univerziteta u Hong Kongu.

U ovom novom radu, koji je napisao zajedno sa kolegama na Univerzitetu u Hong Kongu i bolnici Kueen Mari Hong Kong, Juen navodi, iako će borba protiv nove pandemije biti složena, potrebna ključna merenja mogu se podeliti na pet ključnih delova:

Komentarišući preporuke, Ki Juen kaže: „Sve veća globalna populacija koja podstiče potražnju za hranom za životinje, upad i eksploatacija staništa divljih životinja dovode do češćih interakcija ljudi i životinja.

„Ovo, uz intenzivnu poljoprivrednu praksu i loše higijenske uslove na vlažnim pijacama, čini se da je brzina širenja mikroba čestim vazdušnim saobraćajem, promena u distribuciji životinja i artropoda usled klimatskih promena i česte mutacije u RNK virusima. važni faktori koji utiču na pojavu pandemija.

„Sada je potrebno opsežniji i održivi nadzor nad životinjama za praćenje evolucije novih virusa i procenu rizika od zoonotskog pojavljivanja drugog virusa gripa, pretpostavljenog SARS-CoV-3, slepog miša HKU4/5 ili Merbecovirusa povezanog sa MERS-CoV , loza D šišmiša s korona virusom HKU9 povezan sa CoV, paramiksovirusom ili enterovirusom koji dovodi do još jedne pandemije.“