Vakcina AstraZeneka efikasna 76 odsto tri meseca posle prve doze

Vakcina AstraZeneka efikasna 76 odsto tri meseca posle prve doze

Vakcina protiv kovida-19 koju razvijaju Univerzitete Oksford i AstraZeneka ima efikasnost od 76 odsto u prva tri meseca od primanja jedne doze, s većom efikasnošću nakon primene druge doze, pokazali su u rezultati istraživanja.

Rezultati studije, za sada bez recenzije stručnjaka, podržavaju odluku Velike Britanije da vremenski razmak između dve doze produži na 12 nedelja, dodaje Univerzitet Oksford.

Britanija je odlučila da prvom dozom vakciniše što više ljudi kako bi primili barem neku zaštitu protiv virusa, a AstraZeneka je pozdravila taj potez tvrdeći da je produženje intervala između dve doze najbolja strategija.

Rezultati kliničkih ispitivanja na učesnicima između 18 i 55 godina u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici su pokazali da je efikasnost vakcinaa od 22. do 90. dana nakon prve doze 76 odsto i da tokom tromesečnog perioda zaštita nije oslabila, tvrde oksfordski akademici.

Sa 12 ili više nedelja do primene druge doze efikasnost se penje na 82,4 odsto. Kada se druga doza primi manje od šest nedelja od prve doze, efikasnost iznosi 54,9 odsto.